2024. május 7., kedd

Ellopták a Kossuth-szobrot Magyarittabén

Péntek hajnalra Magyarittabén ellopták az egyetlen bánáti Kossuth-szobrot. Először azt hitték a helyiek, hogy az éjszakai vihar döntötte le, de kiderült, hogy ellopták.

Petes Béla, a helyi közösség tanácselnöke közölte az Újvidéki Rádióval, hogy lecsavarták a talapzatról, ahol még ott vannak a március 15-én elhelyezett koszorúk.

Horvay János szobrász alkotását 1904-ben állították fel a vidéken élők önkéntes pénzadományaiból, 1918-ig minden évben március 15-én megkoszorúzták. Az első világháború után a szobrot a református templomlépcsője alá rejtették és csak 1941 tavaszán került újra közszemlére. 1990 óta szerveztek újra koszorúzásokat a most ellopott szobornál.

Idén Varga Haszonits Zoltán, Magyarország Belgrádi nagykövetségének első beosztott tanácsosa olvasta fel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét a határon túl élő magyarokhoz március 15-én a 111 éves szobornál.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke akkor azt kívánta, hogy „ez a megemlékezés mindannyiunk számára erőt jelentsen ezen az úton, és hogy ez a magyarittabéi Kossuth-szobor még nagyon sokáig, az idők végezetéig az ittabéi, a vajdasági magyar közösség gyülekezőhelye legyen, ahol emlékezve a múltra a jövőt említsük, a magyarok jövőjét, itt, ezen a tájon" - mondta két hete Pál Károly.

A helyszínen tartózkodik tudósítónk, cikkünk hamarosan frissül.