2021. június 14., hétfő
Olimpia-2024-Magyarország

A felsőoktatási hallgatók 90 százaléka támogatná a budapesti rendezést

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) felmérése alapján a felsőoktatásban résztvevő hallgatók túlnyomó többsége támogatná, hogy Budapest olimpiát rendezzen 2024-ben.

    A január 28. és február 4. közötti időszakban készült online felmérés szerint a hallgatók 61 százaléka tudott a magyar pályázati tervekről, közel 90 százalékuk (87,3) támogatná, 94 százalékuk pedig részt venne a rendezvényen szervezőként, önkéntesként (62) vagy szurkolóként (69) - ismertette a MEFS a Magyar Olimpiai Bizottságnak küldött levélben.
    Kiderült az is, hogy az Universiade hazai megrendezésének lehetőségéről a válaszadók 43 százaléka hallott, 97 százaléka támogatja azt, továbbá kétharmada szervezőként (67) és szurkolóként (66) részt venne az eseményen.
    A szervezők a kérdőívet a felsőoktatási SportPont Program regisztrált tagjain, továbbá a felsőoktatási intézmények sportiroda-vezetőin keresztül juttattuk el a hallgatókhoz, emellett az Egyetemi sport és SportPont Facebook-oldalakon is hirdették. A kitöltés anonim módon történt, a válaszadást nyereménysorsolással ösztönözték. Nyolc nap alatt 645-en foglaltak állást, s 95 százalékuk adott értékelhető válaszokat.
    A Magyar Olimpiai Bizottság múlt pénteki közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. A MOB a közgyűlés döntéséről már tájékoztatta a NOB-ot.
    Mostanáig  Róma, Boston és Durban jelezte, hogy versenybe száll a 2024-es olimpiáért, illetve Németországból Hamburg vagy Berlin szintén beadja pályázatát, valamint Párizs, Baku, Doha és Isztambul is érdeklődik.
    A jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról pedig 2017 nyarán, Limában dönt a NOB.