2024. április 25., csütörtök

Kínai érdekeltség a Zastavában

Stratégiai partnerségre lépne a kínai SG Automotive Group – Huanghai Motors a kragujevaci Zastava Csoporttal

A lépést a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) is támogatja – derült ki a két cég és az SZGK legutóbbi közös tanácskozásán, amelyen elhangzott, hogy a két cég a közeljövőben esetleg vállalatot is létrehozhat, amely a Zastava kisteherautók gyártására fektetné a hangsúlyt.

Vladan Atanasijević, a kamara alelnöke fontosnak tartotta, hogy a Zastava Csoport mielőbb partnert találjon, hogy tovább fejleszthesse iparát. Megjegyezte, a gazdasági kamara minden szempontból a kínai cég rendelkezésére áll, hogy mielőbb elmélyűljön a két cég üzleti kapcsolata.

Wang Liwei, a kínani Lhiaoning régió külkereskedelmi vezetője arra mutatott rá, hogy szóban forgó lépés meghozatalával a Szerbia és Kína közti együttműködés még egy fejezetet kap, és reményének adott hangot, hogy a két vállalat hamarosan megköti a partnerségről szóló szerződést.

Dragan Srejović, a Zastava vezérigazgatója szerint a jelenlegi magánosítási törvény a szerbiai és a kínai félnek egyaránt kedvező feltételeket nyújt a partnerségi megállapodás tekintetében.

A vezérigazgató arra is rámutatott, hogy a két cég együttműködése már csak azért is előnyös, mert hasonló stratégiai alapelvek szerint működik.
Li Hiang, az SG Automative Group elnöke és a Huanghai Motors vezérigazgatója is arra mutatott rá, hogy cégük kész az együttműködésre.
A kínai küldöttség egyébként Kragujevacra is ellátogatott, ahol már az önkormányzattal egyeztetett a két gyár között lépcsőzetesen kialakítandó partneri kapcsolatról.