2024. március 28., csütörtök
2022-ES VILÁGBAJNOKSÁG

Az Európa Tanács új szavazást tartana kívánatosnak

Új szavazást tartana kívánatosnak a 2022-es labdarúgó-vb rendezési jogáról a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségben (FIFA) a strasbourgi Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) kulturális bizottsága. Bár a bizottság által elfogadott jelentésről az ETPK plenáris ülése várhatóan majd csak tavasszal, pár héttel a FIFA elnökének megválasztása előtt dönt, a dokumentum arra szólítja fel a FIFA-t, hogy tartson új szavazást arról, hol legyen a világbajnokság, miután a Katar győzelméhez vezető folyamatot „súlyosan besározta a törvénytelenség”. A „velejéig korrupt” döntést követően a FIFA-nak nem lehet más választása – áll a dokumentumban. A jelentés szerint sajnálatos, hogy a FIFA etikai bizottsága által végzett vizsgálat eredményeit nem hozták maradéktalanul nyilvánosságra, valamint bírálatot fogalmaz meg, amiért a szövetség a vizsgálat dacára „könnyedén” megerősítette, hogy Katar rendezheti a hét év múlva esedékes világbajnokságot. Az írásos anyag készítője, a brit munkáspárti képviselő, Michael Connarty a Sunday Times által korábban közzétett dokumentumokat is felhasználta jelentésében, amelyek tanúsága szerint a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi katari tagja, Mohamed bin Hammam jelentős összegeket fizetett az afrikai szövetségeknek a szavazatukért.

Annak megállapítása, hogy Katar közvetlenül nem felelős Bin Hammam cselekedeteiért, nem tud tisztára mosni egy ilyen törvénytelenséggel súlyosan bemocskolt eljárást – áll a jelentés szövegében.

A tavasszal a plenáris ülés elé kerülő jelentéstervezet arra is felszólítja Dohát: maradéktalanul hozzon meg minden intézkedést annak érdekében, hogy az országban dolgozó vendégmunkások alapvető jogait tiszteletben tartsa, miután Katart számos bírálat érte a világbajnokság tervezett helyszínein dolgozók munka- és életkörülményei miatt.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet parlamenti képviselői foglalnak helyet. A testület döntései jogilag nem kötelező érvényűek, de politikai nyomás alá helyezhetik a FIFA-t. Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke korábban úgy fogalmazott: valóságos földindulásra lenne szükség ahhoz, hogy elvegyék Katartól a rendezés jogát.