2024. május 4., szombat

Véget ért az arab olaj kora

Véget ért az arab olaj kora címmel közölt elemzést a világpolitika hatalmi átrendeződéséről, az arab országok helyzetének romlásáról és Izrael pozíciójának javulásáról a hét elején a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

Amerika feltételezhetően napi egymillió hordó olajat fog eladni napi 12 millió hordós termelés mellett (Fotó: Beta/AP)

Amerika feltételezhetően napi egymillió hordó olajat fog eladni napi 12 millió hordós termelés mellett (Fotó: Beta/AP)

A Gáj Behór által jegyzett szerkesztőségi cikk szerint az arab olajállamok pénze fogytán, és ezzel hatalmi helyzetük is meginog, miközben Izrael az innovációkban nyújtott kiemelkedő szerepe miatt várhatóan erősödni fog. A cikkíró úgy véli, hogy Amerika egyik legfontosabb tavalyi lépése az olajexport engedélyezése volt, miután az olajpala-technológia létrejötte miatt megváltozott a világ energiatérképe.

Amerika feltételezhetően napi egymillió hordó olajat fog eladni napi 12 millió hordós termelés mellett, miközben például Irán csak napi másfél millió hordót állít elő a nyersanyagból. Az izraeli lap azt jósolja, hogy tovább csökken az olaj ára, ami Oroszország, Szaúd-Arábia és a többi öbölállam összeomlásához vezet, kartelljük kudarcra ítéltetett, és az összes olajra épülő diktatúrára sötét jövő vár.

Ezzel szemben megerősödnek a nyugati demokráciák, élükön Amerikával, Kanadával, továbbá Brazília, Mexikó, Nigéria és Izrael is győztesen kerül ki a változásokból.

A cikk szerint a Perzsa-öböl olajdiktatúrái szégyenletes módon ellenőrzést gyakoroltak Európában: politikusokat vettek meg, vállalatokat vesztegettek meg, valamint gazdasági és politikai hatalmukat Izrael ellen is felhasználták. Néhány hónapon belül azonban Európában és Amerikában rájönnek, hogy az arab államoknak nemcsak a pénzük fogy el, hanem belső szociális és nemzetiségi válságba is jutnak, és nem lesz lehetőségük a terrorszervezetek támogatására sem.

A szerző szerint az arab országok háttérbe szorulásának jele a múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsában történt fiaskó, ahol huszonkét arab állam óriási erőfeszítése ellenére sem sikerült elfogadtatni a Jordánia által benyújtott indítványt a palesztinok ügyében.

A cikkíró úgy véli, hogy Oroszország is az összeomlás felé halad, és önmaga mentésére egy európai háborút kezdhet.

Egyiptom helyzete is elbizonytalanodik, miután Szaúd-Arábia máris megkezdte a Kairónak szánt segélyek csökkentését. Mahmúd Abbász Palesztin hatóságának már az olajár csökkenése előtt sem adtak pénzt az arab olajállamok, csak hangzatos ígéreteket, és ez várhatóan ezentúl sem lesz másként – vélekedik a szerző.

Az írás szerint 2015-ben új világ kezdődik: az információs forradalom, a tudás, a személyes erő, a találmányok és az újítás világa, amelyben Izraelnek kiválóak az adottságai.

Noha eddig az arab zsarolás miatt számos ország tartózkodott az izraeli kapcsolatoktól, a változást felismerve több közülük sietve közeledik Izrael felé, köztük India, Japán, Kína és Dél-Korea – olvasható a cikkben.