2024. április 23., kedd

Évértékelőt tartott Zentán a Napló Kör

A Napló Kör tegnap esti zentai közönségtalálkozójának a fókuszában a vajdasági magyar értelmiségi tömörülés tagjainak az évértékelője szerepelt. Nagy érdeklődés kísérte a Kör jelen lévő tagjainak: Danyi Zoltánnak, Pressburger Csabának, Losoncz Márknak, Végel Lászlónak, Tolnai Ottónak, Gerold Lászlónak és Bódis Gábornak a tavalyi évet összegző estjét.

Az est elején a tömörülés új tagjának székfoglalóját hallgathatták meg az érdeklődők, majd a Napló Kör tagjai teljesen szubjektíven ecsetelték, hogy mit is tartottak fontosnak vagy károsnak az elmúlt évi, a vajdasági magyarság szempontjából lényeges történések közül. A kör Pressburger Csabának az elemzésével indult, aki a mind intenzívebb elvándorlási hullámot, a magyar és a szerb nemzet közötti megbékélési folyamat egy újabb állomását, az MNT-választást és a Második nyilvánosságot mint a vajdasági magyar civil szféra friss színfoltját emelte ki. Csaba a nemzeti tanácsi választásokat boncolgatva elmondta, hogy szinte nem is volt kampány, ugyanis a VMSZ által támogatott lista szinte teljesen ellenzék nélkül indult. A médiának a kampányban folytatott szerepéről elmondta, hogy a sajtó a kampány vége felé kimondottan egy listát népszerűsítve igencsak egyoldalúan viselkedett. Az alacsony részvételi aránynak Pressburger Csaba szerint egyfajta bizalmi válság az oka. Szerinte nemcsak a gazdasági lehetőségek hiányoznak, hanem az is jellemző, hogy „fogytán körülöttünk a levegő”, ami a politikum sajtóhoz való viszonyulásával is magyarázható.

Az est folytatásában Tolnai Ottó a művelődés terén értékelte az elmúlt évet, majd Gerold László értekezett az Újvidéki Színház Bánk bán előadásáról, illetve Böndör Pál Bender & Tsa. c. regényét elemezte.

Végel László naplószerű írásában egyebek mellett a Szabadkai Népszínház körüli eseményekkel és az MNT-választással foglalkozott.