2024. március 29., péntek

Emelkedik az olajár

Líbiai és szaúdi hírek erősítették péntek délután a kőolaj világpiaci árát, a Brent jegyzése már tartósan 60 dollár fölötti.

Röviddel 14 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 26 cent emelkedéssel 60,50 dolláron állt, a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára pedig 32 centtel 56,16 dollárra nőtt. 
A Líbiában kiújult harcok miatt az észak-afrikai ország olajtermelése napi 352 ezer hordóra esett, ami csaknem fele a novemberi átlagnak. 

Líbia tagja az olajexportáló országok szervezetének (OPEC), és a hatóságok szeretnék minél hamarabb felfuttatni a termelést a Kadhafi-rendszert megbuktató 2011-es felkelés előtti szintre. Ez azonban egyre távolabbi célnak tűnik, miután a kormányellenes erőket egyre inkább az hajtja, hogy megszerezzék az olajipari létesítmények feletti ellenőrzést. 

Kadhafi megdöntése előtt Líbia olajtermelés napi 1,6 millió hordó volt, ennek 85 százalékát Európába exportálta. Líbia fedezte a világ olajfogyasztásának két százalékát. Líbia az afrikai kontinens harmadik legnagyobb olajtermelője Nigéria és Angola után.

A másik áremelő tényező az volt péntek délutánig, hogy a Bloomberg értesülése szerint Szaúd-Arábia a jövő évi költségvetési tervében 80 dolláros átlagos olajárat vett alapul, azaz azzal számol, hogy stabilizálódik, sőt emelkedik majd az olajár a jelenlegi szintről.