2024. március 29., péntek

Az ellenzék a minisztériumhoz fordult

A Vajdasági Magyar Szövetség adai frakciója szerint a törvényes határidő letelte után hívták össze a községi képviselő-testület ülését

Ismét kivonultak az ellenzéki képviselők Ada község képviselő-testületének üléséről, amelyet szeptember 25-én, csütörtökön este tartottak meg. A kivonulás okairól pénteken Adán sajtótájékoztatón számolt be Világos Tibor községi képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség adai frakcióvezetője, valamint a frakció egyik tagja, Bálint Ferenc, aki a Szerbia Egyesült Régiói pártszövetség képviselője a testületben. Bálint Ferenc elmondta: az ellenzéknek kettős feladata van, hogy javaslataikkal hozzájáruljanak a polgárok életének jobbáttételéhez, illetve rábírják a hatalmat a jogkövető magatartásra.

– Ez történt csütörtökön este is, amikor az ellenzék kivonult a képviselő-testületi ülésről. Ugyanis már a képviselő-testület összehívásakor nem tartották tiszteletben a helyi önkormányzatokról szóló törvényt, Ada község statútumát és a képviselő-testület ügyrendjének szabályzatát. Mindhárom törvény és szabályzat megszabja, hogy háromhavonta képviselő-testületi ülést kell tartani. Az utolsó ülés június 19-én volt. A szeptember 25-ei ülés már a három hónapos határidőn túl van. Így az ellenzék képviseletében Világos Tibor egy nyilatkozatot olvasott fel, miután az ellenzék elhagyta a törvénytelenül összehívott és megtartott ülést – közölte Bálint Ferenc.

Világos Tibor a sajtótájékoztatón megismételte, hogy az adai önkormányzat illetékesei megsértették a helyi önkormányzatokról szóló törvényt, a községi alapszabályzatot és a községi képviselő-testület ügyrendjét is:

– Június 19-én volt a községi képviselő-testület 19. ülése, amelyről szintén kivonultunk. Utána tartották meg az ünnepi ülést, amit a hatalmon lévők rendes ülésként minősítenek. Ezt rendes ülésnek lehetne tartani legalább 15 képviselő jelenléte esetén, de csak 13-an voltak jelen, vagyis a jegyzőkönyv szerint nem volt annyi képviselő az ülésen, amennyit a törvény előír. Szeptember 25-én már lejárt az a határidő, ameddig meg kellett volna tartani az ülést. A nyilatkozat felolvasása után felhívtam a képviselők figyelmét, hogy legyenek tudatában, hogy komoly törvénysértés történt, és erről értesítettük a megfelelő minisztériumot – mondta Világos Tibor, aki szerint a szeptember 25-ei ülés szintén nem a törvényes keretek között folyt, mivel csak 14 képviselő maradt az ülésteremben, vagyis ismét nem volt meg a szükséges létszám az ülés folytatásához.