2024. május 4., szombat

Látogatóban az MNT ösztöndíjasainál Magyarkanizsán

Az MNT képviselői a tóthfalusi tájháznál (fotó: Puskás Károly)

Az MNT képviselői a tóthfalusi tájháznál (fotó: Puskás Károly)

A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjában részesült, Magyarkanizsa községben élő diákokat látogatta meg hétfőn Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője, Lovas Ildikó kulturális tanácsos és Nyilas Leonov Anita, a Magyar Összefogás jelöltje. A nap folyamán meglátogatták Oromhegyesen Bognár Szabolcsot, Martonoson Túrú Alexandrát, Domonkos Emesét és Huszár Ritát Kispiacon, Gulyás Hortenziát és a Király családot Oromon, Bálint Brigittát Völgyesen.

Az MNT képviselői a diákokat arról faggatták, hogy mennyiben nyújt segítséget számukra a támogatás, illetve miért döntöttek úgy, hogy itthon folytatják tanulmányaikat.

Nagy segítséget jelent az ösztöndíj, mert októbertől Újvidéken fogok egyetemre járni vegytan szakra. A lakbér mellett útiköltséget is fizetnem kell, Oromhegyesről nincs is autóbusz Újvidékre, csak Zentáról. Gondoltam rá, hogy Szegeden tanulok tovább, sok ismerősöm jár oda, és én is jól ismerem a várost, de azután meggondoltam magam, más az ott élők mentalitása, és Újvidéket hangulatosabb városnak tartom – mondta Bognár Szabolcs, aki azt is hozzátette, hogy szeptember elseje óta az MNT programjának köszönhetően szerb nyelvtanfolyamon vesz részt Újvidéken.

A nap zárásaként a tóthfalusi tájházban meglátogatták a Hagyományok Háza és a Fehér Akác Művelődési Egyesület tagjait, akikkel a kultúra támogatásáról, a hagyományok megtartásáról, a pedagógusok és az újabb generációk bekapcsolásának fontosságáról beszélgettek.

Tóthfalu jó példája az összefogásnak, hiszen az idei évben eddig már mintegy 3000 látogatója volt a tájháznak. Az MNT azonban a kultúra és az oktatás mellett igyekszik minél több szegmenst lefedni, ez látható a mai napi programból is, hiszen a diákokon kívül meglátogattunk egy nehéz körülmények között élő oromi háromgyermekes családot, és az egyházat bevonva tiszteletünket tettük Savelin Zoltán martonosi plébánosnál is – nyilatkozta Nyilas Leonov Anita.