2024. április 25., csütörtök
XVII. NŐI RÖPLABDA-VB, OLASZORSZÁG

A rajt a legfontosabb

A szerbiai női röplabda-válogatott esetében nem érvényes a mondás, miszerint „minden jó, ha a vége jó”, hisz a holnap Olaszországban kezdődő és október 12-éig tartó világbajnokságon a kezdet kezdetén kell kivágni a rezet. Az első ellenfél ugyanis a roppant erős török válogatott, s ennek a meccsnek a győztese valószínűleg hat pontot visz magával a második szakaszba, s ennélfogva szép esélye lesz arra, hogy eljusson a harmadik körig is.

A női vb-t pontosan abban a rendszerben tartják meg, mint a tegnap zárult férfi-vb-t. A 24 válogatottat négy egyenként hatos csoportba sorsolták, 4-4 jut a második szakaszba, ahol az A és B csoportok továbbjutói az első három helyért folytatják a csatározást. Ha tehát a holnapi rajton sikerül nyerni a török lányok ellen, a folytatásban pályázni lehet a továbbjutásra a brazil, az olasz és a német válogatott társaságában, noha a dominikai és a horvát csapat sem lebecsülendő. A másik ágon a címvédő orosz és a kínai válogatott a két főesélyes, a harmadik szakasz harmadik helyére pedig több csapat hasonló eséllyel pályázhat.

Zoran Terzić kapitány vezetésével tegnap 14 lány utazott el Triesztbe, ahol Szerbia az első szakasz meccseit játssza.

A keret: Maja Ognjenović, Bojana Živković, Jovana Brakočević, Tijana Bošković, Suzana Čebić, Silvija Popović, Nataša Krsmanović, Milena Rašić, Stefana Veljković, Nađa Ninković, Jelena Nikolić, Brankica Mihajlović, Brižitka Molnar és Tijana Malešević.

A gárda tapasztalt, hisz hatan vannak a keretben a 2006-ban az eddigi egyetlen vb-bronzérmet nyert összeállításból, Tijana Bošković kivételével pedig valamennyi röplabdázónő erős külföldi csapatban játszik. Szerbia négy éve 8. volt, s most az elsődleges cél azt az eredményt felülmúlni.

Az 1. forduló párjai, A csoport: Horvátország–Argentína, Németország–Dominikai Köztársaság, Olaszország–Tunézia, B csoport: Kanada–Kamerun, Szerbia–Törökország (17.00), Brazília–Bulgária, C csoport: Hollandia–Kazahsztán, Oroszország–Thaiföld, USA–Mexikó, D csoport: Kína–Puerto Rico, Japán–Azerbajdzsán, Kuba–Belgium.

XVIII. RÖPLABDA-VB

Megjósolt döntő

A lengyelországi röplabda-vb-t, mivel a két legesélyesebb, a címvédő brazil és a vendéglátó lengyel válogatott jutott a döntőbe, mintha csak azért játszották volna, hogy megtudjuk, ki a harmadik legjobb. A számos pályázó közül végül a francia és a német válogatott vívta tegnap a bronzmeccset. A harmadik szakaszban már találkoztak, Franciaország pedig elég könnyen győzött. Az esti döntőben is második csata következett, hisz a lengyelek a harmadik szakaszban drámai csatában verték Brazíliát. Az a meccs annyira idegőrlő volt, hogy még Rezende tapasztalt brazil kapitány sem tudott uralkodni magán, és egy pillanatban a középső ujjának felmutatásával fejezte ki véleményét a hazaiakról. Németország első, Franciaország második bronzérmét nyerhette, Lengyelország a második, Brazília pedig a negyedik titulusért lépett pályára.

Eredmények, az 5. helyért: Oroszország–Irán 3:1, elődöntő: Brazília–Franciaország 3:2, Lengyelország–Németország 3:1.