2024. április 24., szerda

Elodáznák az egészségügyi könyvecskék cseréjét

A jelenlegi, papíralapú könyvecskét helyettesítő elektronikus 400 dinárba kerül majd

A Szerbiai Képviselőház egészségügyi bizottsága csütörtökön az egészségügyi biztosításról szóló törvény módosítási javaslatát vitatta meg. A javaslat, amely a parlament aktuális ülésén szerepel napirenden, a jelenlegi papíralapú egészségügyi könyvecskék cseréjét 2016. december 31-ig tolja ki. A vonatkozó rendelkezés értelmében a könyvecskéket idén augusztus 9-ig kellett volna lecserélni.

A könyvecskecsere nem lesz ingyenes, az új könyvecskékért 400 dinárt kell majd fizetnie a polgároknak. A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) álláspontja szerint 1,2 millió szegény sorsú ember kaphatja meg térítésmentesen a könyvecskét.

A bizottság ülésén Momčilo Babić, az RFZO igazgatója az elektronikus vényekről is szót ejtett, amelyeket majd azután lehet bevezetni, ha a polgárok lecserélik egészségügyi könyvecskéjüket. Egyébként az elektronikus könyvecskék azt is lehetővé teszik majd, hogy a páciensek elektronikus úton jelentkezzenek be orvosukhoz, az pedig elektronikus úton is kiállíthatja majd a beutalókat.

Az elektronikus könyvecskék és vények hatalmas megtakarítást jelentenek majd az országnak, magyarázta Babić, példaként pedig a Bosznia-Hercegovina-i Mostar körzetet említette, ahol a szóban forgó újításnak köszönhetően az egészségbiztosítási alap 40 százalékos megtakarítást produkált. Ha Szerbiában ez a megtakarítás legalább 30 százalékos lenne, az évi 100 millió eurót jelentene, taglalta Babić, a folytatásban pedig azt magyarázta, hogy az RFZO miért nem bonyolította le a korábban meghatározott határidőn belül a könyvecskék cseréjét. Tavaly szinte egész évben közvita témája volt, hogy mikor lenne célszerű elkezdeni a könyvecskék cseréjét, ez pedig megnehezítette az alap munkáját és végül nem sikerült eleget tennie törvényes kötelezettségének, fejtette ki az igazgató.

Az ellenzéki Demokrata Párt nem ért egyet azzal, hogy a polgároknak fizetniük kelljen az új egészségügyi könyvecskékért. Mindenkinek ingyen kellene megkapnia, hiszen az emberek már fizetik a betegbiztosítást, az RFZO-nak kötelessége lenne saját eszközeiből pénzelni a cserét, közölte Dušan Milisavljević, a DP képviselője a bizottságban, mondván, hogy a 400 dinár egy orvos számára talán nem nagy összeg, ugyanakkor nagyon sokan vannak azok, akiket igenis megterhel majd ez a kiadás.