2024. április 24., szerda

Télen gondok lehetnek a gázellátással

Aleksandar Antić energiaügyi miniszter szerint gondoskodnak Szerbia energiaellátásáról – Az udvarnoki gáztározó tartalékai csak tíz napra elegendőek

Az európai országok és Szerbia csak Ukrajnán keresztül juthat hozzá a gázhoz, és ha az ukrán kormány szankciókat szab ki az orosz cégekre, egyebek mellett a Gazpromra, akkor télen komoly gondok lehetnek a gázellátással. Az ukrán parlament kedden első olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint Ukrajna a Gazprommal együtt 65 orosz cég, valamint 172 orosz egyén ellen szankciók foganatosításának a lehetőségét irányozza elő, beleértve a földgázszállítás megszüntetését is. Ha a törvény hatályba lép, akkor az európai energiaügyi vállalatoknak, amelyek Oroszországból hozhatják be a gázt, lényeges módosításokat kellene kieszközölniük az adásvételi szerződéseken.

Ukrajnának jelenleg kulcsszerepe van Európa gázellátásában (Fotó: Beta/AP)

Ukrajnának jelenleg kulcsszerepe van Európa gázellátásában (Fotó: Beta/AP)

Dragan Nedeljković, az Energoportal szerkesztője szerint ha Ukrajna életbe lépteti az orosz cégek elleni szankciókat, akkor a saját érdekei ellen cselekszik, hiszen teljesen függ az orosz gáztól. Ha az ukránok megakadályozzák a gáz szállítását, akkor egyedül az Északi Áramlaton és Litvánián keresztül lehet behozni az orosz gázt, de az még az európai gázfogyasztás egyharmadát sem fedezné – mutatott rá Nedeljković.

– Szerbia egyedül Ukrajnán keresztül juthat hozzá a gázhoz, emellett az országnak az árvizek miatt is komoly gondjai vannak a bányákkal, a villanygazdasággal és a hőerőművekkel. Az udvarnoki gáztározó tartalékai csupán 10 napra elegendőek. A zavaros helyzetből a Déli Áramlat kiépítése jelentené a megoldást, ami gazdasági és politikai stabilitást nyújtana Szerbiának – mondta Dragan Nedeljković.

Miroslav Zdravković közgazdász szerint az ukrán válság miatt az országnak elegendő mennyiségű gázt kellene elraktároznia télre, és minél több nyers kőolajat kellene behozatnia, amely enyhíthetné a földgázszükségletet.

‏– Ha nem lesz elég gáz, akkor a szerbiai ipari termelésben már novemberben vagy decemberben komoly problémák jelentkezhetnek. Az orosz cégek elleni szankciók Ukrajna lakosságát érzékenyen érintenék, és az Európai Unió gazdasága már most stagnál. Szerbia rendkívüli mértékben energiafüggő ország, és a hazai energiafelhasználás 40 százalékát importból fedezi. Példának okáért 2012-ben a nagy havazások miatt nagyon rövid idő alatt leállt a gazdaság gáz- és áramellátása és 12 százalékkal visszaesett a gazdaság termelése – mondta Zdravković, aki szintén a Déli Áramlat gázvezeték megépítésében látja a megoldást.

Kijev bérbe adja gázvezetékeit

Az ukrán parlament csütörtökön második olvasatban elfogadta a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajna bérbe adja tranzitgázvezetékeinek és tárolókapacitásának egy részét – írja a Tanjug. A bérbe adás egyesült államokbeli és európai cégekkel való közös befektetés formájában valósulhat majd meg az elképzelés szerint. A törvényben lefektetettek alapján az ukrán állam megtartaná a tranzitgázvezeték és a gáztározók 51 százalékos tulajdonjogát, a külföldi stratégiai partner pedig 49 százalékos tulajdonjoghoz jutna az általuk megalapított közös vállalatban. A törvény elfogadását Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő első lépésnek értékelte az európai és az amerikai beruházások ösztönzésére az ukrán gázszállítói rendszerbe.

Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter elmondta, hogy Ukrajnának nem érdeke leállítani a gázszállítást, de ha ez mégis megtörténik, arra az esetre felkészül a szerbiai vezetés és szavatolják az ország energiaellátását. Az udvarnoki gáztárolóba már 449 millió köbméter gáz van elraktározva, és augusztus végére 465-470 millió köbméter gáz lesz a bánáti tárolóban, így eléri a történelmi maximumot – mondta Antić.