2024. május 3., péntek

Önerőből mezőőrszolgálat

Augusztus elsejétől már önerőből szervezi meg a mezőőrszolgálatot Magyarkanizsa község önkormányzata. Korábban magánkézben lévő őrző-védő céget bíztak meg a mezőkárok elleni harc felvételével, ám ez a módszer nem bizonyult elég követhetőnek és gazdaságosnak – tudtuk meg a gazdasági főosztályvezető helyettesétől, Szalkai Nemes Valériától.

– A mezőőri szolgálat 2006 óta működik Magyarkanizsán, és eddig magáncégeket bíztunk meg vele. Elsősorban takarékossági szempontból döntöttünk úgy, hogy ezentúl önerőből oldjuk meg ez a kérdést, másrészt pedig azért, mert a cégek hívásait nem tudtuk követni, sem azt nem tudtuk ellenőrizni, hogy a magán- és az önkormányzati megbízatásaik között ne legyen átfedés. A munka megszervezése egyelőre kezdeti fázisában van, a terveink szerint egyelőre három munkással, állandó terepi jelenléttel és 24 órás telefonügyelettel fog működni a szolgálat. Ez takarékosabb megoldás, mert átcsoportosítással, saját állományunkból szervezzük meg a munkát, a gépjárműhasználat, a személyi jövedelem nem jelent újabb terhet a költségvetésben – mondta a főosztályvezető-helyettes.

A három kijelölt személy jelenleg terepismereteit bővíti. Az illetékes elmondta, hogy mindenképp szoros kapcsolatot kell kialakítani a helyi közösségekkel, civil szervezetekkel ahhoz, hogy ezt a munkát olyan nagy területen, mint Magyarkanizsa község, hatékonyan tudják elvégezni. A községbeli polgárok mezőkárokról szóló bejelentéseiket máris az önkormányzat mezőgazdasági főmunkatársánál, ifj. Bimbó Mihálynál tehetik meg a városháza 22-es számú irodájában munkanapokon 8-tól 13 óráig vagy a 064/806-2193-as telefonszámon.