2024. március 29., péntek

Duna-nap Zomborban

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Karaván az élő Dunáért programja csütörtökön érkezik Zomborba. Szerbiában Nišből indult a karaván, a hétvégén Belgrádban időzött, majd Újvidék után Zombor lesz az állomása. A jövő év nyaráig még 21 helyszíne lesz Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Magyarországon és Romániában. A programsorozat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a nedves élőhelyek, az árterületek fontosságára, a természet és az emberek közös érdekeire, az árvízvédelemre és az ökoszisztémák fönntartására.

A zombori Szentháromság téren 10 és 19 óra között játékos vetélkedőkkel, ismeretterjesztő bemutatókkal kívánják a szervezők fölhívni a figyelmet arra, hogy az utóbbi 150 évben a folyamszabályozás, a gátépítés, a kavicskitermelés és a mezőgazdasági tevékenység tönkre tette a Duna mentén a nedves élőhelyek 80 százalékát. Ennek következtében csökkent a halállomány, számos növény és állat élőhelye került veszélybe, romlott a folyó vízminősége, és csökkent az árterületek felülete, amelyek természetes módon mérsékelték az árhullámok erejét.

Az elmúlt vasárnap Bezdánban rendeztek Duna-napot kajakos és katamarános vízi fölvonulással, barátságos sportvetélkedőkkel, valamint az Írj üzenetet a Dunának! elnevezésű akcióval, ami során a helyi Duna Kajakklub tagjai vízre bocsátották a résztvevők által papírhajókra írt, vagy palackba zárt üzeneteit. A klub mellett a szervezők közt voltak a bezdáni környezetvédelmi, idegenforgalmi és környezetbarát egyesületek.