2024. április 24., szerda

Ballagó nyolcadikosok

Egy nyolcadikos tanuló szülei számára az igazi megpróbáltatások a második félévben kezdődnek. Természetesen előtte is értesülhetnek arról, hogy hozzávetőlegesen mi vár rájuk és gyerekükre az általános iskola befejezéséhez közelítve, informálódhatnak az oktatási rendszerben történő változásokról, az újabb miniszteri húzásokról, de mindezt élesben a második félévtől tapasztalják meg igazán.

A nyolcadik osztály azért más, mert sok mindenre kell odafigyelni, összetett teendők elé állítja a szülőket és a tanulókat egyaránt. Egyik a tesztírás. Mint ismeretes, a nyolcadikosok anyanyelvből, matematikából, és idén először kombinált tantárgyakból írnak tesztet. Ez főleg pszichikai megterhelést jelenthet, hiszen már nem csak az órákon kellett figyelni, hanem a felkészítőkre is ajánlatos járni. A tanulók tehát a tesztekre külön készültek. Ehhez főleg az iskolában, néhány száz dinárért megrendelt feladatgyűjteményből tanultak, amit máris felírhattunk az általános iskola befejezéséhez szükséges költségekhez. A tanárok szerint a felkészítő órákon valóban felkészítik a tanulókat. Ez azért is van így, mert év végén nem csak a tanulókat tesztelik. Pontokat kapnak az iskolák és a tanárok is. A motiváció tehát több oldalról érkezik. Egyes szülők mégis a magánórák mellett döntöttek. Előnye: csaknem teljesen biztosak lehetnek abban, hogy a tanuló legalább ott figyel. Hátrány: az ár csillagászati lehet. Nem elég persze csak a teszten jól teljesíteni. A többi tantárgyat sem ajánlatos elhanyagolni, hiszen az év végi osztályzatok is pontokat jelentenek a középiskolába való beiratkozáshoz. Erre is kellett tehát figyelni.

A legnagyobb megpróbáltatást minden bizonnyal a középiskola, azaz a kívánt szak kiválasztása, a lehetőségek mérlegelése és a középiskolába való bejutás procedúrája jelenti. Utóbbi persze sokban függ attól, hogy a tanuló milyen iskolát részesít előnyben. Más akadályokat kell megugrani például egy gimnázium vagy egy zeneiskola esetében, és megint másmilyeneket a többi középfokú tanintézmény esetében. Költségekkel itt is kell számolni, főleg azokon a helyeken, ahol felvételiznek a tanulók. Bökkenőt jelenthet a szakok kiválasztása, elsőként ugyanis egy öt szakból álló listát kellett összeállítani, méghozzá pontos sorrendben, attól függően, hogy a tanuló kedve szerint hol tanulna tovább. Ezt a listát június 27-én kell leadni az általános iskolában, és nincs épp minden esetben a kívánt középiskolába való bejutási procedúrához szabva. Egyes iskolákban addigra már megtörténik a beiratkozás is. A listát viszont korábban kellett összeállítani, a napokban zajlott kötelező orvosi vizsgához, mert aszerint határozták meg, hogy milyen vizsgálatokon szükséges átesniük a tanulóknak. Ekkora azonban egyes iskolákban még nem zajlottak le a felvételik, aminek eredménye márpedig akár változtathatna is a kívánt szakok sorrendjén. Itt sem csekély költségekről van szó, az orvosi vizsgálatra 1100 dinárt kell befizetni.

A legköltségesebb és talán legnagyobb vitát kiváltó megpróbáltatást a ballagás jelenti. Kell-e ekkora felhajtás? A megható iskolai búcsúztató után ugyanis vendéglőben, vacsora mellett mulatnak a nyolcadikosok, persze tanári és szülői felügyelettel, ellenőrzött kíséret nélkül pedig nem is hagyhatják el a vacsora helyszínét. Szükség van-e erre, ha még nyilvánvalóan nem elég érettek egy ilyen jellegű bulizáshoz? Kell-e játszani a felnőttet, amikor a nagykorúság egy kicsit odébb van? A ballagás egész évben az egyik fő téma a nyolcadikosok körében. A szülőknek pedig igen költséges megpróbáltatás. Egyrészt a vacsora megközelítőleg kétezer dinár, hiszen a tanulók a tanárokat is vendégül látják. Azután, főleg a lányok esetében, a külső is számít. Némely esetekben sajnos az egész a „kinek van márkásabb és kihívóbb ruhája, meg a legmagasabb sarkú cipője?” versenybe megy át. Látni persze nagyon csinos lányokat is, egyesek azonban túl sokat mutatnak magukból. Egy jó ízlésű, egészséges mentalitású felnőtt nem akar annyit látni egy még javában kiskorú lányból. Az elegáns és vonzó helyett olcsó és ízléstelen benyomást keltenek. A túlzottan magas sarkú cipőben a túlnyomó többségük járni sem tud, csak botladoznak benne. Ami a költségeket illeti, már maga a ruha vásárlása is csapást jelenthet a családi kasszának, de a fodrászok és a kozmetikusok bevétele is ebben az időszakban emelkedik jelentősen. Ilyenkor ugyanis új frizura, smink és kifogástalan körmök dukálnak, egyesek pedig a szoláriumot sem hagyják ki.

Mi történik ezeken a vacsorákon? Tanulója válogatja, ki menyire szabadul fel. Általában nem igényes zenére mulatnak, táncolnak, talán szétszedik a díszletet és megrongálják a berendezést, mert azért egy kicsit a felügyelet mellett is elszabadulhat a pokol. Legtöbbjük mégis jót szórakozik, vagy legalábbis emlékezetes marad számára a ballagási vacsora. A végén pedig csak ez számít.

Ha vége lenne, de nincs, mert még hátra van a tesztírás!