2024. április 19., péntek

Testvérvárosi vendégeik körében ünnepeltek Magyarkanizsán

Magyarkanizsán idén is ünnepi program keretében emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról, s a község több településén is ünnepi műsorral, koszorúzásokkal tisztelegtek március 15-én.

A magyarkanizsai nagytemetőben szombaton délután 14 órakor gyűltek össze, hogy az elhunyt áldozatokra emlékezzenek, Nyilas Mihály polgármester beszédet mondott, majd ft. Zapletán Géza esperes és Savelin Zoltán plébános szertartását követően az önkormányzat, a pártok, intézmények, civil szervezetek, valamint Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, és Tata testvérváros önkormányzatának küldöttsége megkoszorúzta az emléktáblát. Délután 15 órától a Dobó Tihamér képtárban megnyílt hat tatai képzőművész és alkotó munkáit felvonultató kiállítás, ahol festmények, grafikák, faragott tojások, bőrből készült munkák, kerámiadíszek és színházi plakátok egyvelege várta az érdeklődőket. A tatai művészek meghívása a két település testvérvárosi kapcsolatainak elmélyítését szorgalmazta, Pósa Károly képtárigazgató beszédében is elsősorban a földrajzi távolságon túlmutatva, nemcsak a nemzet, hanem a művészet egységére hívta fel a figyelmet.

Az ünnepi műsor a Művészetek Háza nagyszínpadán folytatódott, melynek keretében a kanizsai fellépők mellett tatai vendégek produkciói is színesítették a programot. Nyilas Mihály polgármester és Robozné Schönfeld Zsuzsanna, Tata alpolgármestere pedig a közönség előtt most itthon is megerősítették a korábban, két évvel ezelőtt Tatán aláírt testvérvárosi szerződést.

– Európában a magyarság mindig összetart, bármilyen esemény, különösen nemzeti ünnepek alkalmával. Mi, Tatán azt gondoltuk, az a legméltóbb, ha olyan személyeket, alkotásokat hozzuk el a magyarkanizsaiaknak, melyek számunkra városunk kincseit jelentik. Köszönjük Magyarkanizsának, hogy jelen vannak Tata életében, és reméljük, hogy még hosszú időn keresztül köszönthetjük egymást Európa szívében magyarul, magyarok között, szeretetben – mondta az alpolgármester asszony.