2024. május 14., kedd

Ivana tanárnő harca

Az ország egyik legtehetségesebb tanárának felmondtak az Újvidéki Egyetemen, volt kollégái, hallgatói petíciót indítottak

Ivana Kovačić 2009 óta az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának rendkívüli tanára, munkájának tudományos értékelése 387 pontot tesz ki, a munkásságának hatása és minősége alapján a nemzetközi h-indexe 10, a tudományos szakdolgozatainak idézettsége a nemzetközi SCOPUS mérce alapján 375 pont, a szerbiai tudományügyi minisztériumtól a lehető legmagasabb, A1-es osztályozást kapta. Ivana Kovačićot az ország öt legtehetségesebb tudósa között tartják számon, Európában az egyik legjobb fizikusának számít, a Southampton és a Sheffield angliai egyetemeken vendégelőadó, több mint 100 tudományos munkát jelentett meg és az általa írt tankönyvekből Európa-szerte tanulnak a diákok. Az Újvidéki Egyetemen a hallgatók az előadásaira 9,77-es osztályzatot adtak a lehetséges tízből és Ivana a közelmúltig 10 tantárgyat tanított az újvidéki Műszaki Tudományok Karán.

Sajnos Ivana állítólag nézeteltérésbe keveredett Dragan Spasićtyal, a Műszaki Tudományok Karának egyik tanszékvezetőjével, aki ezért nem volt hajlandó kiírni azt a pályázatot, ami Kovačićnak munkát biztosított volna. Rade Doroslovački, a Műszaki Tudományok Karának dékánja azt nyilatkozta, hogy a fakultásnak szüksége van Ivana munkájára, ő ötször is követelte az említett tanszékvezetőtől, hogy írja ki a pályázatot, ám amikor ez végre megtörtént, a kollégák titkos szavazáson elvetették. A dékán szerint ő ezen a ponton tehetetlen, mivel nem tud fellépni a Műszaki Tudományok Kara statútuma és a tanszék határozata ellen.

A Műszaki Kar közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amelyben azt írják, hogy a dékán az összes tanszék számára kérvényt küldött, hogy írjanak ki pályázatot Ivana számára, de azt mindegyik visszautasította. A Kar vezetősége nagyra értékeli Ivana munkáját és igyekszik megoldást találni a felmerült problémára, olvasható a közleményben.
A Southampton és a Sheffield egyetemek tárt karokkal várják Ivanát, ahol jól fizető állást tölthetne be, és ahol megbecsülnék, mint embert, és mint szakembert. De Ivana Szerbiában kíván maradni.
– Nem akarok elmenni ebből az országból. Mindenek előtt felelősséggel tartozom a diákjaimnak. Ha hagyom, hogy a rosszabbak elzavarjanak, akkor mi lesz ennek az üzenete? Másfelől, szilárd meggyőződésem, hogy Szerbiának kellenek a fiatal, okos emberek – olvasható Ivana nyílt levelében, amelyet minden illetékes állami szervhez és a médiához eljuttatott.
Péntek délután az eset miatt a fakultás egyes tanárai, hallgatói petíciót indítottak Rade Doroslovačkinak, a Műszaki Kar dékánjának leváltására. Mint közleményükben olvasható, a petíció a www.peticije24.com/forum/87660 címen írható alá.