2024. április 17., szerda

Tabaković: Nincs veszélyben a bankrendszer

Nyolcszázmillió euróba kerültek az adófizetők számára a csődbe ment bankok

A szerb bankrendszer nincs veszélyben, kivétel nélkül minden bank jól működik, a szerb központi bank pedig mindent megtesz, hogy stabilizálja az utóbbi időben nyomásnak kitett dinárt – nyilatkozta tegnap Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank elnöke.

– A Szerbiában működő 29 bank közül egynél sem jelentkeznek olyan gondok, mint amilyennek küszködik az Univerzal Bank, de ezt a helyzetet meg lehet ingatni különféle manipulációkkal – például úgy, hogy bizonytalanságérzetet keltenek a takarékbetétesek, illetve a beruházók között a bankrendszer iránti bizalom megingatásával – figyelmeztetett a bankkormányzó.

Tabaković becslése szerint a négy tönkrement pénzintézet – a Vajdasági Fejlesztési Bank, az Agrobank, a Gazdasági Bank és a Univerzal Bank – csődje 800 millió eurójába került az adófizetőknek és a költségvetésnek.

– Ezek azonban csak az első becslések, a költségvetésnek csupán az Agrobank, a Takarékbetéti Ügynökség Alapján keresztül, kis híján 400 millió eurójába került az államnak – mondta.

Szerinte ezeknél a pénzintézeteknél azért fajulhatott el a helyzet, mert folyton elodázták az egyre tornyosuló problémák megoldását.

Stojan Stamenković közgazdász, a Makroekonomija szaklap legújabb számának tegnapi bemutatásakor arra figyelmeztetett, hogy az Univerzal Bank csődje után nagyon óvatosnak kell lennie a szerb államnak, nehogy megtörténjen a szerb bankrendszer iránti bizalom megingása, mert az beláthatatlan következményekkel járhat. A közgazdász szerint ez volt az első csődbe jutott magánkézben levő pénzintézet, s ennél a banknál nem a politikailag motivált hitelpolitika okozta a bajt. Az Univerzal Bank esetében a különböző gazdasági érdekcsoportok kiszolgálása okozta a csődöt.