2024. május 10., péntek

A vidékfejlesztés alappillére

A tartományi mezőgazdasági titkárság támogatja az uniós LEADER Helyi Akciócsoportok mintájára létrehozott kilenc civilszervezet munkáját

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság tegnap kilenc vajdasági civilszervezet képviselőjével írt alá anyagi támogatásról szóló szerződést a helyi vidékfejlesztési stratégiák kidolgozására. A szóban forgó titkárság pályázatára tizenegy pályamű érkezett, a nyertesek között az idén tízmillió dinárt osztanak szét.

Slobodan Teofanov, a tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondta: a titkárság nem elő ízben, hanem már évek óta segíti az uniós LEADER Helyi Akciócsoportok mintájára megalapított civilszervezetek munkáját, melyek tevékenységükkel a tágabb régiójuk fejlesztését és felzárkóztatását szolgálják. Az uniós csatlakozásra készülve fontos a helyi regionális szervezeteket felkarolni és útmutatókkal szolgálni számukra, hogy a csatlakozáskor felkészülten, kidolgozott tervekkel és az elvárt módszerekkel lekérhetők legyenek az uniós pénzforrások.

A LEADER Helyi Akciócsoportok létrejötte az Európai Unió programja és a vidékfejlesztés egyik pillére. Az uniós tagországokban a területalapú mezőgazdasági támogatások, valamint a vidékfejlesztésbe folyó pénzek mellett a LEADER-program az, amely a legnagyobb pénzforrásokat jelenti a falvak és városoktól távol eső vidékek fejlesztésére. A Helyi Akciócsoportok az önkormányzatokból, vállalkozókból, mezőgazdasági termelőkből, egyházakból, civilszervezetekből, önállóan szerveződő helyi közösségekből tevődnek össze, feladatuk pedig a saját térségük adottságaira és lehetőségeire épülő helyi vidékfejlesztési stratégiák megalkotása. A fejlesztési tervek kidolgozását követően megvalósíthatósági tanulmányok készülnek.

A Helyi Akciócsoportok szigorú szabályok szerint működnek, ezeket ismertették tegnap a tartományi mezőgazdasági titkárság szervezésében. Mint Slobodan Teofanov titkárhelyettes elmondta: a helybeliek tudják a legjobban, mire lenne egy-egy régiónak szüksége, mit lennének képesek megvalósítani. A cél megvalósításában, vagyis a tervek formai megalkotásában és az elvárásokhoz való igazításában a tartományi mezőgazdasági titkárság segédkezik. A támogatás tehát azt a célt szolgálja, hogy a Helyi Akciócsoportok felkészülten várhassák az uniós eszközöket, és az elvárások szerint gazdálkodhassanak velük.

A tartományi titkárság pályázatán nyert LEADER Helyi Akciócsoportok többnyire Vajdaság fejletlenebb régióiból valók, vagyis elegendő fejlesztési potenciáljuk van, de anyagi támogatásra szorulnak a megvalósításban.