2024. április 20., szombat

Hat vizsgaidőszak és 48 pont

A Szerbiai Képviselőház csütörtökön megszavazta a felsőoktatási törvény módosítási javaslatát. Az egyetemisták ennek értelmében a 2013/14-es tanévet is 48 ponttal írhatják be állami költségvetésre, és továbbra is hat vizsgaidőszakban vizsgázhatnak.

Az egyetemisták a 2013/14-es tanévet is 48 ponttal írhatják be állami költségvetésre (Fotó: Ótos András)

Az egyetemisták a 2013/14-es tanévet is 48 ponttal írhatják be állami költségvetésre (Fotó: Ótos András)

Erre a módosításra az egyetemisták érdekvédelme és a nehéz gazdasági helyzet miatt volt szükség, áll az indoklásban. A jogszabály módosítása a nemzetbiztonsági akadémia megalapítását is előirányozza.

Tomislav Jovanović oktatási miniszter reményét fejezte ki, hogy közös igyekezettel és munkával a 48 pontot idővel 50-re, majd végül 60-ra sikerül emelni.

Az ellenzéki pártok elismerték, hogy az egyetemisták érdekében szükség volt a módosításra, és azt is kifejtették, hogy végső ideje az oktatási rendszer átfogó reformjának.

A szavazás után a képviselők folytatták a parlament őszi ülésszakának múlt héten megszakított első ülését, amelynek napirendjén egyebek mellett a kétféle szolgáltatású áru behozataláról és kiviteléről, az ingatlanok bérlésről és közvetítésről, az elektronikus kereskedelemről és a konkurenciavédelemről szóló törvényjavaslatok szerepelnek.