Sintérszolgálat helyett kutyamenhely

Az adai Pongó Állatvédő Egyesület megbüntetné a kicsapott kutyák gazdáit

csin

2013. szeptember 28., 15:00

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Szerény állatmenhely létesítése, kicsapott kutyák és macskák befogása, chippel való megjelölése, védőoltása, ivartalanítása és örökbe adása, valamint a chipelést elmulasztó és állataikkal nem törődő gazdák megbírságolása jelentheti az egyetlen megoldást hosszú távon a kóborló állatok problémájára az adai Pongó Állatvédő Egyesület szerint.

Az egyesület aktivistái, Laták Zsuzsanna, Krizsák Kata és Holló Erna szerint folyamatosan gondot okoznak a kóborló állatok, amelyek veszélyeztetik az emberek testi épségét az utcán, valamint kárt tesznek a szárnyasokban is a gazdaságokban, bár az adai önkormányzat megrendelésére 2011 szeptemberétől a község területén a nagykikindai Állathigiéniai Szolgálat kéthavonta, illetve szükség szerint végzi a kicsapott négylábúak összegyűjtését, elszállítását és megsemmisítését. Az állatvédő egyesület tagjai szerint ez nem megoldás, mert a sintérszolgálat költséges és nem jelent hosszú távon megoldást.
Laták Zsuzsanna elnökhelyettes elmondta: tavasszal alakították meg az egyesületet, hogy Adán menhelyet hozzanak létre a kóborló állatoknak, amelyeket nem altatnának el, hanem örökbe adnának. Egyelőre nem találtak helyet a menhelynek, de már 25 állatot összegyűjtöttek és örökbe adtak. A menhely kialakításában számítanak az önkormányzat támogatására, amely reményeik szerint biztosít helyet a létesítménynek. A napokban már kérelmezték a polgármesternél, hogy bocsássa rendelkezésükre a galambászok Tisza-parti épületét, amely már évek óta üresen áll:

– Ha az önkormányzat helyet adna az állatmenhelynek, illetve megkapnánk azt a pénzt, amit a nagykikindai sintérszolgálatnak fizetnek ki, akkor egyesületünk is megszervezné a négylábúak begyűjtését, ellátását és tartását. A menhelyen ivartalanítanánk, chippel látnánk el és beoltatnánk a jószágokat, majd örökbe adnánk – magyarázta Laták Zsuzsanna. – A szervezetünket bejegyeztettük, rendelkezünk folyószámlával, így pályázni is tudnánk, valamint támogatókat is kereshetnénk, de amíg nincs megfelelő helyünk, ennek nincs értelme. Az önkormányzattól kérelmeztük, hogy adja át használatra a galambászok egykori épületét. Ezt rendbe tennénk és használnánk, amíg nem találunk megfelelőbb helyet. Az épület nagyon jó lenne téli hónapokra a munkánkhoz – hallottuk az elnökhelyettestől.

A Pongó elnökségi tagja, Krizsák Kata megjegyezte, hogy az állatmenhely létrehozásában már korábban kérték a helyi önkormányzat segítségét, de egyelőre csak falakba ütköztek. Az aktivista elmondta: őt már harapta meg kóbor kutya az utcán, és a járókelőket, különösen az időseket és a gyerekeket ez a veszély rendszeresen fenyegeti. Szerinte semmi értelme a nagykikindai sintérek munkájának, ami egyébként is csak pénzről szól, amíg az illetékesek nem bírságolják meg azokat az állattartókat, akik kicsapják az utcára a házi kedvenceiket. Ehhez azonban azt is ellenőrizni kell, hogy az állattulajdonosok beültetik-e a chipeket a négylábúakba.

A Pongó aktivistái szerint a kóborló állatok sok gondot okoznak az embereknek, akik úgy védekeznek, ahogyan tudnak. Elmondták, hogy a napokban Ada központjában, a tömbházaknál megmérgeztek egy kóbor kutyát. Vélhetően patkányméreggel, s mérget már ők is szedtek össze az épületek között. Ezt azonban nemcsak az állatok ehetik meg, de akár a gyerekek is.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége