2024. április 27., szombat

Ötszász végkielégítés a Zastavában

A Zastava gyár dolgozóinak, akik elfogadták a négy lehetséges opció valamelyikét, kifizették a végkielégítéseket, és augusztus 31-ével bezárólag megszűnt munkaviszonyuk – jelentette ki tegnap Todor Rakočević, a Zastava Gépjárművek Csoport igazgatójának tanácsadója. A Zastava 1825 munkása közül 524 az önkéntes távozás mellett döntött.

„A munkások hat, bruttóban kifejezett átlagjövedelmet, azaz 368 394 dinár egyszeri juttatást kaptak kézhez, nyugdíjaztatásukig pedig a szerbiai átlagkereset 60 százaléka jár nekik havonta”– magyarázta Rakočević.

Legtöbben emellett a változat mellett döntöttek. A munkások közül többen a végkielégítés másik három formáját fogadták el, például 10 átlagos havi jövedelmet, azaz 613 ezer dinárt, vagy 300 eurót minden egyes szolgálati évért. Az utóbbi változat mellett döntött azon munkások többsége, akiknek már csak néhány hónapjuk maradt a nyugdíjig. Közülük sokan 12 000 euró végkielégítést vihettek haza.

A szociális program résztvevői a Zastava Gépjárművek Csoport vállalatainak munkásai. A végkielégítésben részesülő 524 munkás közül több mint 300-an a Zastava Kamionok vállalat dolgozói. A szociális program végrehajtása után 1300 munkás marad a Zastava üzemeiben, közülük legtöbben a Zastava Kamionok vállalatban, ahol jelenleg stratégiai partner után kutatnak.