2024. április 25., csütörtök
PORTRÉ

Ivan Tasovac

Az új szerbiai kormány kétségkívül legtöbbet emlegetett figurája az új művelődési és tájékoztatási miniszter, Ivan Tasovac. A küllemében eredeti, energikus ember hírében álló, hercegovinai származású miniszter ugyanakkor a legnagyobb reményt kelti a közvéleményben a rekonstruált kormány új tagjai közül, mert határozottan kiáll a szerbiai kulturális élet feltámasztása mellett. Eddigi közszerepléseivel többszörösen bizonyította szenvedélyes elszántságát, ami ha gyakran meglepő is volt, mindig eredményre vezetett.
A népszerű Predrag Tasovac színész és egy rendkívüli zongoratanárnő házasságából 1966-ban született fiú zongoraművészként hívta fel magára a figyelmet, még inkább akkor, amikor elvállalta a Belgrádi Filharmónia vezetését, sőt sikerült felélesztenie azt úgyszólván a semmiből. A közvéleményt meglepte, amikor az ország legrangosabb zenekarának vezetőjeként beült egy televíziós tehetségkutató zsűritagjai közé, de legjobban talán akkor hökkentünk meg, amikor miniszteri tisztséget vállalt egy olyan kormányban, melyet egy általa gyakran bírált szocialista és egy volt radikális politikus vezet. A közvélemény persze nem tudja, milyen feltételeket állított Tasovac Dačićnak és Vučićnak, mielőtt elfogadta volna a miniszterséget – sőt még azt sem, mit szándékozik tenni az újonnan adódott lehetőséggel –, ám az ellenzéki beállítottságú, szókimondó művészember korábbi fellépései, gúnyos, szellemes megjegyzései épp az ellenkezőjét sejtették.
A jelekből ítélve a közvélemény mégsem vette rossz néven ezt a döntést. Tasovacot Twitter profilján mintegy 40 ezren követik, még többen, mint eddig, s sokak szerint már ott is megmutatkozott az utóbbi időben élénkülő politikai érdeklődése. „Tudják-e, hol vannak, és mit csinálnak a választás előtti ígéretek?” – írta nemrégen. Vagy: „Igaz, hogy a Milánói Ediktum évfordulójának megünneplése megváltoztatta a szerb kultúráról alkotott képet. Kiderült, hogy nagyobb marhák vagyunk, mint hittük! Niš a római birodalom legnagyobb városa, Róma pedig a niši körzet legnagyobb turisztikai attrakciója.” Továbbá: „Kisérettségizők figyelmébe ajánlom Žar Kobra Dović mini sztárt!” Az oktatásnál maradva: „Szerezze be a Megatrend legújabb képregényét doktoranduszok részére, mely a következő címmel jelent meg: A szerb tanügy rövid története Dositejtől Žarko Obradovićig”, elődjéről többek között ezt írta: „Petković miniszter tulajdonában van egy Régi Autó Múzeum és a Garázs Színház. Eszerint várható, hogy a Parking Servis hamarosan kimagasló nemzeti kulturális intézmény lesz.”
Most a szellemesnek, okosnak, eredetinek, ráadásul bátornak tartott Tasovacon a sor. Bizonyítania kell, megmutatni, hogy a „farkasveremben” is kitart a maga elvei mellett, hogy energikusságával felkavarja az állóvizet, hogy lendíteni tud az évtizedek óta marginalizált kultúra és tájékoztatás szekerén. Merthogy a kultúrán kívül azt is odacsapták minisztériumához, mint egy koloncot. Csak bízni lehet abban, hogy az alaposságáról ismert újdonsült miniszter a koloncot nem hagyja annyiban, azzal is törődni fog.
Tasovac egy korábbi interjúban bevallotta, maga sem hitte, hogy teljesen le kell mondania a zongoráról, amikor elvállalta a Belgrádi Filharmónia vezetését. Nagy áldozatvállalás volt ez a belgrádi születésű művész részére, mivel nemcsak sikeresen magisztrált a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium zongora szakán, hanem figyelemreméltó szólókarriert futott be, zenekarokkal világszerte vendégszerepelt. Amikor Putyin orosz elnök jó tíz éve összeszámláltatta, hány külföldi tanult orosz felsőoktatási intézményekben, hatalmas, mintegy 700 000 névre rúgó jegyzéket adtak át neki. Ezek közül 600-at kiválasztottak, akiknek Putyin ünnepélyes fogadást szervezett. Közöttük volt Tasovac, állítólag mint egyetlen zeneművész.
Lehet, hogy ebben a választásban is volt némi politika. Ám ez nem csorbítja a művészlelkű és-küllemű új művelődési és tájékoztatási miniszter érdemeit. Amikor 2001 márciusában elvállalta a Belgrádi Filharmonikus Zenekar igazgatói tisztségét, megfogadta, lemond az előadó-művészetről. S ehhez tartotta magát. Ahelyett, hogy bevált szerbiai népszokás szerint saját malmára hajtotta volna a vizet, tolta a zenekar szekerét. De azt úgy, hogy minden pénteken jószerével új koncerttel jelentkeznek, a belépőjegyeket idejekorán eladják, a közönség soraiban nem „aktuálpolitikusok” ülnek, hanem zenekedvelő közönség, közöttük nagykövetek, a külföldi intézetek belgrádi képviselői, stb. Világszerte fellépnek, a szerbiai fiatal muzsikusok versengnek azért, hogy helyet kapjanak a filharmóniában, miközben jól fizető külföldi állásaikat adják fel. Sokat mond ez Tasovacról. Reméljük, művelődési és tájékoztatási miniszterkedése is hasonló sikersztori lesz. Évek múlva nem csak a frizurája miatt emlegetjük majd.