2024. április 24., szerda

2016-ig lecserélik az egészségügyi könyvecskéket

Az egészségügy biztosításról szóló törvényt tiszteletben kell tartani, ezért az elektronikus egészségügy könyvecskéket 2015-ig, de legkésőbb 2016-ig be kell vezetni, mondta csütörtökön Slavica Đukić-Dejanović egészségügyi miniszter. Szavai szerint a minisztérium ingyenesen bocsátja rendelkezésre a szociálisan veszélyeztetett családok számára az 500 dináros könyvecskét. Eddig összesen 1 millió kártyát nyomtattak ki. Az egészségügyi miniszter szerint ezeknek a műanyag kártyáknak több előnye is van, mindenekelőtt az, hogy nem kell őket érvényesíteni.

Saša Janković köztársasági ombudsman kabinetje két hete közölte, hogy az elektronikus egészségügyi könyvecskék nem lesznek kötelező érvényűek, és a polgároknak nem kell lecserélniük a régi, papíralapú egészségügyi igazolványukat. A közlemény szerint erről Slavica Đukić Dejanović egészségügyi miniszter, Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa, Tatjana Babić, a korrupcióellenes ügynökség igazgatója, Saša Janković köztársasági ombudsman és a köztársasági egészségbiztosítási alap képviselői állapodtak meg egyhangúlag.

Nem sokkal később Momčilo Babić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója cáfolta, hogy elálltak volna az egészségügyi könyvecskék cseréjétől, kiemelve, hogy az elektronikus egészségügyi könyvecskék bevezetését egyrészt törvénnyel rendelték el, másrészt ez Szerbia kötelessége az Európai Unió felé. A köztársasági ombudsman ezt követően közleményben reagált és bejelentette, hogy kezdeményezni fogja az egészségvédelemről szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy az egészségügyi könyvecskék cseréjére vonatkozó rendelkezést vagy töröljék a jogszabályból, vagy enyhítsék a kötelezettséget.

Ugyanakkor a Blic napilap szerint az RFZO illetékesei tévedtek az EB vonatkozó elvárásainak fordításakor és az uniós „health card” megfogalmazás nem az elektronikus egészségügyi könyvecskéket, hanem a páciensek egészségügyi kartonját takarja.

Az egészségügyi miniszter az egészségházak ellenőrzésével kapcsolatban megjegyezte, hogy egyes egészségházak nem tartják tiszteletben a páciensek jogait. Szavai szerint van olyan egészségház, ahol az orvos több mint egy órás késéssel érkezik meg munkahelyére. Mint megjegyezte, az érintett intézményekben az igazgató és a vezetőség lesz felelősségre vonva az ehhez hasonló viselkedések miatt.