2024. április 25., csütörtök

Kolostorba zárkózott az új olasz kormány

Egy toszkánai kolostorba vonult el Enrico Letta olasz miniszterelnök kormányának tagjaival tegnap 24 órára, hogy a nagykoalícióba kényszerült bal- és jobbközép miniszterek „hozzászokjanak egymáshoz”. A csapatépítő tréning Letta ötlete volt.

„Mint amikor a labdarúgócsapat új edzője bezárkózik csapatával az öltözőbe” – magyarázta Letta azt a döntését, hogy az április 28-án hivatalba lépett kormány mind a 21 miniszterével egy napra elvonul, távol a világtól és a sajtótól.

Emlékeztetett, hogy a bal- és a jobbközép, valamint a centrum által a kormányba delegált miniszterek többsége nem is ismeri egymást.

„Ennek a találkozónak kell egybeforrasztania a nagykoalíció tagjait” – hangoztatta Letta.

A helyszínt is a miniszterelnök választotta ki: a Siena közeli Spineto egykori kolostorát, amely elszigetelten áll a toszkánai dombokon. A XI. századi épület jelenleg ötcsillagos szállodaként működik.

A miniszterek egy része Rómából közös busszal érkezett, mások saját gépkocsival. Letta, a balközép Demokrata Párt (PD) volt főtitkárhelyettese egy autóval utazott Angelino Alfano kormányfőhelyettes-belügyminiszterrel, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) főtitkárával.

Az egynapos kormánykirándulás fejenkénti 200 eurós költségét a miniszterek saját zsebből fizetik. A következő egy napban munkacsoportokban egyeztetik a következő hetek kormányprogramját.

A Huffingtonpost.it című olasz hírportál kommentárja szerint nehéz lesz a „barátkozás”, miután a jobbközép miniszterei szombaton még a PdL demonstrációján tüntettek Bresciában a Silvio Berlusconit „üldöző” igazságszolgáltatás ellen.

A Corriere della Sera című napilap tegnapi felmérése szerint a februári választások óta az akkor elért 21,6 százalékról a PdL 29,1-re erősödött. A PD 25,4 százalékról 23,6-ra esett vissza, a Mario Monti vezette centrum 10,6 százalékról 8,1-re, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) pedig 25,6 százalékról 24,1-re.