2024. április 26., péntek

Sziveri-emléknap – huszadszor

A megalakulása 20. évfordulóját ünneplő Sziveri János Művészeti Színpad szombaton Sziveri-emléknapot szervezett Muzslyán. Az ünnepség a szülői háznál kezdődött, amikor megkoszorúzták a költő emléktábláját, majd Csorba Béla Sziveri munkásságát méltató írását Czirok Attila olvasta fel.

Egy Sziveri-vers is elhangzott Molnár Lábadi Csilla előadásában. A koszorúzás után a Magyar Házban folytatódott az emléknap, ahol egy kiállítás nyílt meg azokból a munkákból, amelyek a Sziveri Színpad és a MAKK közös felhívására érkeztek, és az első osztályos diákoktól a hatodikosokig a Hihetetlen mesék könyvének meséit illusztrálták. Itt osztották ki a díjakat is a legjobban sikerült alkotásokért. A zsűri három kategóriában osztott díjakat, az elsős és másodikosok közül a legjobb meseillusztrációt az erzsébetlaki Tóth Xénia készítette, második díjat kapott a muzslyai Molnár Annabella, míg László Laura harmadik lett. A harmadik-negyedik osztályosok közül első díjban részesült a muzslyai Varga Brigitta, második helyre került a muzslyai Varga Tímea, és a harmadik lett az erzsébetlaki Bancsov Zoltán. Az ötödik-hatodik osztályosok mezőnyében a legszebb meseillusztrációt a muzslyai Kónya Leon készítette, második helyezett lett a helybeli Szalma Eleonóra, és a harmadik díjat Varga Szintia ugyancsak muzslyai diák érdemelte ki. A díjátadáson Csík Mónika és Kovács Jolánka olvasta fel meséit a Hihetetlen mesék könyvéből.

A Sziveri-emléknap egy irodalmi esttel zárult, ahol N. Czirok Ferenc Sziveri Jánosra emlékezett, Molnár Lábadi Csilla Sziveri-verset szavalt, Sándor Zoltán, a Sikoly főszerkesztője pedig ismertette a folyóirat legújabb számát. A moderátor szerepét Czirok Attila töltötte be.