2024. március 19., kedd

Fidesz: törvénytelen az Együtt 2014 adatgyűjtése

Kocsis Máté kommunikációs igazgató budapesti sajtótájékoztatója

A Fidesz szerint a választások tisztaságának befolyásolására is alkalmas lehet a Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Együtt 2014 Facebook-oldalán indított adatgyűjtő kampány.

Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján törvénytelennek nevezte az Együtt 2014 adatgyűjtését, amelynek ügyében adatvédelmi vizsgálat indult.

A Fidesz képviselője arra szólította fel Bajnai Gordont, hogy amíg nem születik meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatának eredménye, függesszék fel az adatgyűjtést. Közölte továbbá, hogy a Fidesz még mindig választ vár az Együtt 2014-től arra, hogy kik, miért, milyen országokban és milyen szervezeteken keresztül összesítik ezeket az adatokat.

A kifogásaik között említette, hogy azok, akik kitöltik ezt az adatlapot, „gyakorlatilag elbúcsúzhatnak a magánszférájuktól, egy óvatlan kattintással teljesen kiszolgáltatottak lehetnek”, mert ezzel beleegyeznek abba, hogy minden, amit valaha a közösségi portálon megosztottak, rendszerezhető legyen olyanoknak is, akiknek egyébként ez nem lenne elérhető.

Egy-két kattintás, és ismeretlen szervezeteknél landolhatnak az adatok – fogalmazott Kocsis Máté, aki szerint az adatgyűjtés nyomán a politikai beállítottságra is lehet majd következtetni.

Összegzése szerint mindez alkalmat adhat a választások tisztaságának befolyásolására.

A fideszes politikus bírálta azt is, hogy az Együtt 2014 „burkoltan megfenyegette” az adatvédelmi hatóság vezetőjét, mondván, ha nem az ő álláspontjuknak megfelelő döntést hoz, akkor az nem is jogállami. „Több szerénységre és óvatosságra inteném” a Bajnai Gordonhoz kötődő szervezeteket – mondta Kocsis Máté.

Kérdésre közölte azt is, hogy a Fidesz adathasználatait minden érintett hatóság megvizsgálta, és egyszer sem találtak törvénytelenséget.

Azzal a fideszes törvényjavaslattal kapcsolatban, amely szerint – nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelmének érdekében – az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése megtagadható lenne, a kommunikációs igazgató kifejtette: az indítványról sem a Fidesz-frakció, sem a kormány, sem pedig az Országgyűlés nem döntött még, ezért „korai lenne azt mondani, hogy széles körű politikai támogatottságot élvez” az előterjesztés.

A Heti Válasz a héten számolt be arról, hogy állampolgári bejelentés alapján adatvédelmi vizsgálat indult az Együtt 2014 Facebook-oldalán indított adatgyűjtő kampány ügyében. E beadvány szerint az Együtt 2014 adatgyűjtése számos törvényi rendelkezést sért, a politikai nézetekre vonatkozó adatok illetéktelen kezekbe vagy külföldre kerülhetnek. Az állampolgári beadvány szerint a Haza és Haladás Alapítvány a felhasználók gépére egyedi azonosító szoftvert telepít, amely tisztázatlan és ellenőrizetlen módon gyűjthet személyes adatokat a felhasználók Facebook-oldaláról.

A Heti Válasznak Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke erre a hétre ígérte a vizsgálat eredményét.

Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke úgy reagált: a Bajnai Gordonhoz köthető mozgalom a jogszabályok betartásával gyűjti és kezeli a változást óhajtó polgárok adatait. Hozzátette, a jogállamiság fontos próbája lesz, hogy Péterfalvi Attila miként dönt a Együtt 2014 adatgyűjtése ügyében.