2024. április 27., szombat

Az Európai Bizottság várja az újabb ciprusi javaslatot

Immár a ciprusi hatóságokon múlik, hogy elő tudnak-e állni olyan javaslattal, amely megfelel a korábbi mentőcsomagban előírt, az adósság fenntarthatóságára vonatkozó feltételnek és egyéb, ennek megfelelő pénzügyi paramétereknek – mondta Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője szerdán.

A ciprusi törvényhozás kedd este utasította el az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombat hajnalban elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország e mellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.

A ciprusi pénzintézetek ma és holnap is zárva tartanak, így a bankok a hétfői ünnepnapot figyelembe véve legkorábban kedden nyithatnak ki – közölte a ciprusi jegybank.

A ciprusi bankok legutóbb pénteken voltak nyitva, azóta a bankszámlákat, így az internetes bankolást is zárolták. Az intézkedés azt követően vált szükségessé, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek szombat hajnalban a bankbetétek egyszeri megadóztatásáról állapodtak meg egy mentőcsomag részeként. A ciprusi országgyűlés kedd este leszavazta a javaslatot, a kormány tagjai pedig igyekeznek más intézkedési javaslatokkal előállni.

A bankzár egyébként súlyosan érinti a ciprusi lakosságot. Eleddig egyedül a bankautomatákból lehetett készpénzhez jutni, de sok helyen már kiapadtak a pénzkészletek. Egyes benzinkutakon és boltokban – a befagyasztott pénzpiacok miatt – már bankkártyával, illetve csekkel sem lehet fizetni.

Az euróövezeti tagállamok közös kötelessége megoldani a Cipruson kialakult bankválságot – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben. A kancellár a törvényhozás alsóháza, a Bundestag európai ügyi bizottságában folytatott megbeszélése után hangsúlyozta: „Ciprus a partnerünk, ezért közösen kell megtalálnunk a megoldást" a ciprusi pénzügyi rendszer bajaira. Hozzátette: sajnálja, de természetesen tiszteletben tartja a ciprusi parlament előző napi döntését a válságkezelési terv elutasításáról.