2024. április 19., péntek

Tető alatt az újvidéki Európa Kollégium

Ha minden a tervek szerint halad, júniusban elkészülhet a mintegy 440 egyetemistát befogadó impozáns épület – A környék és a vajdasági magyarság szempontjából az utóbbi évek egyik legjelentő

A mintegy 40 ezernyi újvidéki egyetemi hallgató között hozzávetőlegesen 1300 a magyar ajkú. Sokuk bizonyára szívesen választotta volna tanulmányi évei során lakhelyéül a telepi Szent Erzsébet-templom tőszomszédságában épülő magyar egyetemistaotthont, ám az építkezés még tart, akkor is, ha a korábbi években már hangzottak el reménykeltő időpontok az épület átadását illetően. Nem nehéz kitalálni, a késlekedés oka a pénzhiány. Ennek ellenére az újvidéki Európa Kollégium épül. Pénteken a projektum mögött álló Európa Alapítvány kuratóriumi tagjai, a tartományi szervek és az MNT képviselői jelenlétében a sajtónak lehetősége nyílt meggyőződni az immár belső munkálatoknál tartó építkezőhely állapotáról, mely már így is, a befejező szakasz előtt is impozáns. A legfőbb újság mégis az volt, hogy az épület tető alá került.

(Fotók: Ótos András)

(Fotók: Ótos András)

– 2006-ban hoztuk meg a döntést, hogy magyar egyetemistaotthont építünk Újvidéken, megalapítottuk az Európa Alapítványt, és a Vajdasági Magyar Szövetség támogatásával – mondhatom összmagyar támogatással – ma, 2013 februárjában eljutottunk addig, hogy terveink szerint június végéig befejezzük az épületet. Azt is szeretnénk, ha egyetemistáink őszre már belaknák az épületet – mondta Miavecz Béla, az Európa Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mint hangsúlyozta, ezek tervek, minden attól függ, milyen ütemben tudja a Nagyberuházási Alap a pénzt folyósítani. – Sajnos tudjuk, hogy Belgrádból nem mindig úgy érkezik a pénz, ahogyan kellene – fejtegette az elnök. – Az eddigi tapasztalatok tehát óvatos fogalmazásra intenek, mégis azt kell mondanom, hogy ez az épület immár olyan fázisban van, ha késéssel is, de biztosan befejezzük. A beruházás összértéke, amelyet a Tartományi Nagyberuházási Alap áll, 550 millió dinár, továbbá az anyagországtól is kaptunk kb. 1 millió euró értékű forintot. Az anyaország támogatását az épület berendezésére fordítjuk majd, az MNT-n keresztül utalják át. Folyamatban van a bútorzatra a közbeszerzési pályáztatás, tehát arra törekszünk, hogy minden tartós és minőséges legyen. Körülbelül 440 egyetemistának lesz itt hely, 6–8 tanári szobával, amerikai konyhával, közösségi termekkel, ahol nyáron különféle programokat tudunk szervezni. Az otthon igazgatója Vicsek Annamária lesz. A hallgatóknak emeletenként biztosítunk két-két étkezőkonyhát hűtőszekrényekkel, szervezett étkeztetés azonban nem lesz. A hangsúly az elszállásoláson van, amit megfelelő programokkal fognak majd otthonossá varázsolni az itt élők és dolgozók.

A befejező munkálatokhoz persze még sok pénz kell. Mint a kuratóriumi elnök kijelentette, 250 millió dinár értékű számla vár kifizetésre, a beruházás összértéke pedig eléri a 6 millió eurót. Nem mulasztotta el ezúttal is megköszönni a katolikus egyháznak, külön Pénzes János szabadkai egyházmegyei püspöknek, hogy a közel egy holdnyi területet a közösség rendelkezésére bocsátotta, ahol most a környék, és a vajdasági magyarság szempontjából is az utóbbi évek alighanem legjelentősebb beruházása folyik.

– Az a jó hír, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alapból várhatólag hamarosan megérkezik az építkezés folytatásához szükséges pénz, ami 30–40 millió dinárnyi összeget jelent. Ennek fényében valóban reménykedhetünk abban, hogy júniusra befejeződik az építkezés, és megkezdődik az épület berendezése, ami az MNT, illetve az anyaország által biztosított összegekből lesz előteremtve – nyilatkozta az összegyűlt újságíróknak Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár. Reményeiben, miszerint őszre megkezdheti munkáját a kollégium, osztozott Lengyel László, az MNT felsőoktatási tanácsosa is.

– Alapvető feladatunk az, hogy a kollégium működését, értékrendjét összehangolja az itteni felsőoktatási rendszerrel és az itteni piaci rendszerrel, intézményekkel. Azt szeretnénk, hogy a kollégium lakói ne csak szállást kapjanak ezzel az intézménnyel, hanem olyan foglalkozások, kiegészítő tevékenységek vegyék őket körül, amelyekből önismereti tőkét kovácsolhatnak, melyek értékrendjüket fejlesztik, egyáltalán olyan ismereteket szolgáltasson az intézmény, melyet maga a felsőoktatás nem tud szolgáltatni, viszont a diákok sikerességéhez hozzájárul – mondta a tanácsos.