2024. május 10., péntek

Aleksandar Gatalicáé a NIN-díj

Aleksandar Gatalica Veliki rat (Nagy háború) című regénye nyerte el a NIN hetilap Az év regénye díját, melyet a mind sikeresebb Mono&Manjana kiadó adott közre. A szerb irodalom talán legtekintélyesebb díjáról a Vasa Pavković, Mileta Aćimović Ivkov, Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković és Mića Vujičić összetételű zsűri döntött, méghozzá a lehető legdemokratikusabban. A zsűritagok fokozatosan szűkítették a kört a 164 jelölt között (akik között a hírhedt Legija műve, a Krv, suze i znoj is szerepelt), majd december végén az első 11, január elején pedig az első 6 alkotás címét is nyilvánosságra hozták. Hétfőn Belgrádban nyilvános szavazással döntötték el az év regényének és szerzőjének kilétét, így azt is tudni, hogy a győztes regény 3 szavazatot kapott, míg ellenlábasa: Laslo Blašković Posmrtna maska című műve (Arhipelag kiadó) 2-t. A legszűkebb, hatos körbe bejutottak még Mira Otašević: Zoja (Geopoetika kiadó), Draga Kekanović: Veprovo srce (SKZ), Katarina Brajović: Štampar i Veronika (Oktoix és Makarije), valamint Ivančica Đerić: Nesreća i stvarne potrebe (Rende) műve.

Az eredményhirdetést követően az idei NIN-díjas a Blicnek kijelentette, hogy jó, hogy megoszlott a szavazás eredménye, a Veliki rat című regénye pedig élete legfontosabb műve.

A regény mintegy hetven hőst vonultat fel, olyanokat, akik különböző oldalon harcoltak az Első világháborúban. A nagy társadalmi fordulatokat eredményező, a szebb jövőbe vetett hit teljes lerombolásával járó háború poklában a mű a legkülönfélébb emberek portréit vonultatja fel fiktív és megtörtént események sorában.

A NIN-díjat a jövő hétfőn adják át. A díj pénzalapja 1 millió dinár, melyet a Danube Foods Group biztosít.