2024. július 16., kedd

Otthon és vállalkozás egy tető alatt

A doroszlói Kovács Katona család szállítmányozó céget nyitott és házat is vásárolt

Nyugat-Bácskában egyre több fiatal gondolja úgy, hogy érdemes vállalkozásba kezdeni, falusi házat vásárolni, mert lehet itthon boldogulni. A doroszlói Kovács Katona Ákos és Kovács Katona Léda ékes példája ezeknek a törekvéseknek. Ákos szülei is kereskedelemmel foglalkoznak, vállalkozást vezetnek, így a fiú egészen fiatalon elsajátíthatta az üzleti tapasztalatokat. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően saját vállalkozásba kezdett. A start-up kiírás nyomán elindította az Aldor Trans nevű szállítmányozási cégét, továbbá sikeresen vettek részt a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatán is.

Kovács Katona Ákos, az Aldor Trans tulajdonosa (L. Móger Tímea felvétele)

Kovács Katona Ákos, az Aldor Trans tulajdonosa (L. Móger Tímea felvétele)

Milyen megfontolásból alapítottad meg a saját vállalkozásod?

– Rendelkeztem tapasztalatokkal, annak köszönhetően, hogy egy ideig részesedésem volt külföldi szállítmányozási cégben. A Prosperitati Alapítvány start-up kiírásáról értesülve bátorságot kaptam, hogy saját vállalkozást alapítsak.

Nyilván sokat jelentett az, hogy eleve vállalkozói családból származol…

– Igen, rengeteget jelent, hogy fiatal korom óta benne vagyok az üzleti életben. Szüleim mindig is kereskedelemmel foglalkoztak. Volt időm és alkalmam ellesni a tapasztalatokat, a tudást. Mindez a családi ,,örökség” nagy bátorságot és felbecsülhetetlen erőt, hátteret ad.

Hogyan élted meg a pályázást, az annak részét képező képzési folyamatot?

– Hasznosnak találtam a képzést. Négy hétvégén keresztül sajátítottuk el a szükséges üzleti alaptudást, azt egy vizsga követte. Ennek sikere után üzleti tervet készítettünk, majd kezdődhetett a cég működtetése, fejlesztése.

Mivel foglalkozik a cég pontosan?

– Belföldi és nemzetközi fuvarozással foglalkozunk, főként árufuvarozással. A Prosperitatinak köszönhetően a már meglévő egy kis teherautóhoz társult még egy jármű. Két teherautóval sokkal hatékonyabban tudunk működni. Saját magamon kívül még két ember, sofőr dolgozik a cégben. Az árufuvarozás mellett például költöztetési és egyéb szállítmányozási megbízásokat is végzünk.

Milyen fejlesztési, bővítési terveid vannak?

– Mindenekelőtt hadd mondjam el, számomra mindig is meghatározó volt a hely, ahol élek, a szülőfalum. Fontos volt és mindig lényeges marad számomra, hogy milyenek az itteni körülmények. Előbb, amikor egy Dionis 2 nevű vendéglátóipari vállalkozás részévé váltam, Kovács Renáta tulajdonossal együtt szintén abból a megfontolásból kezdtünk el vállalkozni, nyitottuk meg a kávézót, vendéglőt, hogy pótoljuk azt a hiányt, amely a településen ebből a szempontból fennállt. Élhetőbbé szerettük volna tenni ezt a falut, az igényes vendéglátó-ipari létesítmény megnyitása által. Ez sikerült is, a Dionis 2 eredményesen és gyümölcsözően működik, a magunk és a közösség, a helyi lakosok, sőt a környékbeli falvak lakói épülésére, örömére. A saját vállalkozásomban is mindenképpen azon leszek, hogy hasznára legyek a közösségemnek, amellyel együtt fejleszthetjük a falut, a nyugat-bácskai régiót.

A Prosperitati Alapítvány segítségével megvásárolt ház (L. Móger Tímea felvétele)

A Prosperitati Alapítvány segítségével megvásárolt ház (L. Móger Tímea felvétele)

Ákos és Léda az új otthonuk előtt (L. Móger Tímea felvétele)

Ákos és Léda az új otthonuk előtt (L. Móger Tímea felvétele)

Alapítványi segítséggel házat is vásároltatok.

– Számunkra a családi, az alapértékek  fontossága, a szülőfaluban való maradás, az  otthonteremtés szintén lényeges tényező.  A Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának köszönhetően jutottunk a 150 négyzetméteres alapterületű családi ház megvásárlásának lehetőségéhez. Mindketten meghatározóan értékesnek tartjuk a falusi környezetet, közösséget, amelyet Doroszló jelenthet.

Mit jelent számotokra az új környezet?

– Hadd mondjuk el, mennyire hálásak vagyunk az Alapítvány nyújtotta lehetőségekért. Valódi otthon- és megélhetés-teremtést nyújt számunkra. Annál is inkább, hiszen egy start up cég tulajdonosa is lehetek, amelyet szintén a Prosperitati segítségével alapítottam meg. Mindig is ragaszkodtam a szülőfalumhoz, a környezethez, amelyet a család és a barátok közelsége jelent. Szerencsére a nejem, Léda megérti ezt, sőt együtt érez velem ilyen téren is, így nem volt kérdéses, hogy Doroszlón teremtjük meg a közös otthonunkat. Előtte  együtt éltünk már több éve, a szüleimmel közös házban. A házassággal, majd a saját otthon meglétével azonban önálló teret alakíthattunk ki a közös életünk számára.

A feleség számára mit jelent az új otthon?

– Valóban különleges öröm volt számunkra a lehetőség, hogy kialakíthatjuk az otthonunkat. Gondossággal rendeztük be a házat. Nagyobb felújításokat végeztünk rajta, sőt hozzáépítettünk egy szobát és egy teraszt is. Nagy jelentőséget tulajdonítunk a családi és a közösségi tradícióknak. Ezért is örülünk, hogy a családi házunkba gyakran hívhatunk barátokat, ápolhatjuk tovább az itteni hagyományokat, miszerint például a Kisboldogasszony napi vagy a templombúcsú alkalmával vendégeket hívhatunk meg hozzánk. Együtt élhetjük meg a doroszlói közösség jelentős alkalmait, nem beszélve a családi ünnepekről… Egyszóval álmaink otthona vált valósággá ezzel a házzal – mesélte Léda.

A nélkülözhetetlen munkaeszköz, az új teherautó (L. Móger Tímea felvétele)

A nélkülözhetetlen munkaeszköz, az új teherautó (L. Móger Tímea felvétele)

Családi pillanatképek a folyosó falán (L. Móger Tímea felvétele)

Családi pillanatképek a folyosó falán (L. Móger Tímea felvétele)

Ezek szerint, ha az embernek van elképzelése, akkor az adottságok, a körülmények kiegészítik egymást a jövő megteremtésének szempontjából?

– Pontosan, ha van elképzelésünk arról, hogy hol, milyen helyen, módon szeretnénk élni, jövőt teremteni, akkor előbb vagy utóbb, némi vállalkozói szellemmel és mersszel a megélhetési környezetet is ki tudjuk alakítani ehhez. Természetesen fordítva is igaz ez, ha megvan az egzisztenciális alap, akkor az otthon is hamar ,,rátalál” az emberre.

Úgy gondolom, nem elhanyagolható tény, hogy Doroszló lassan, de biztosan egy turisztikailag és régiószinten is meghatározó településsé válik…

– Mindez egyáltalán nem mellékes, hiszen a helyi, Dionis 2 nevű vendéglátóipari hely már igen jól működik. A helyi adottságokra mindenképpen építeni szeretnénk, pályázni a jövőben is. A Dionis 2 további bővítését tervezzük – árulta el Kovács Katona Ákos.

– Tulajdonképpen a doroszlói közösségi terek bővítésének szándékával is született a Dionis 2 létrehozásának ötlete. Az itteni közösségi élet, a barátságok, a családi alkalmak ,,otthonának” szántuk, szánjuk a helyet. Ahogy a házunkat, az otthonunkat, úgy a környezetet is, amennyire csak módunkban áll, igyekszünk minél élhetőbbé, lakhatóbbá tenni – fejtette ki Kovács Katona Léda.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.