2024. július 16., kedd

Ezzel nem dicsekedhetünk

Szerbia az uniós átlag alatt 54 százalékkal

Szerbiában az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) 54 százalékkal az európai uniós átlag alatt van. Az EU-tagországok között Luxemburg vezet, Bulgária a sereghajtó.

Az Eurostat, az EU statisztikai szolgálata közölte az egy főre eső GDP-t mutató tavalyi adatokat, amelyek a tagállamok közötti jelentős különbségekről tanúskodnak. Luxemburg nem kevesebb mint 139 százalékkal túlszárnyalta az uniós átlagot, a második legsikeresebb Írország, az átlag fölötti 111 százalékos szinttel, majd Hollandia következik, amely 30 százalékkal a norma fölött teljesített. Rajtuk kívül még 8 ország végzett középérték fölüli eredménnyel: Dánia, Ausztria, Belgium, Németország, Svédország, Finnország, Málta és Franciaország.

Az egy főre jutó GDP tekintetében Bulgária van a sor végén, 36 százalékkal marad le az átlagtól, nem sokkal jobb Görögország (33%) és Lettország sem (29%). Az Eurostat értékelése szerint a nagyszerű luxemburgi eredmény részben azzal magyarázható, hogy az országban sok külföldi dolgozik és járul hozzá ezzel a GDP megteremtéséhez, mivel azonban ők nem luxemburgi lakosok, fogyasztásukat a saját országukban jegyzik, ahol állandó tartózkodási helyük van. Az írországi magas szint részben a szellemi tulajdonnal rendelkező nagy multinacionális vállalatok jelenlétével hozható összefüggésbe. Az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz (EFTA) tartozó Norvégia, Svájc és Izland szintén az uniós norma fölött van 73, 54, illetve 34 százalékkal.

Az uniós tagjelölt országok közül Törökország érte el a legjobb helyezést, ugyanis csak 27 százalékkal marad le az EU-átlagtól. Montenegró 48, Szerbia 54, Észak-Macedónia 59, Albánia és Bosznia-Hercegovina 65 százalékkal maradt az uniós középérték alatt. Szerbia fokozatosan csökkenti a különbséget, amely 2013-ban még 59 százalék volt, de továbbra is messze lemarad az EU leggyengébb eredményt felmutató országa, Bulgária mögött.