2024. június 16., vasárnap

Kiváló lehetőség

A szerbiai almatermesztők Kínába is szállíthatják termékeiket

Oroszország nagy érdeklődést mutat a szerbiai alma iránt, az év eleje óta 30 900 tonnát importált. Azerbajdzsánból 28 400 tonnát, Kínából pedig 15 200 tonnát. Szerbia egyébként tavaly a legtöbb almát Szaúd-Arábiába exportálta, 11,3 millió euró értékben.

A szerbiai almatermesztők számára jelentős üzleti lehetőség a Szerbia és Kína közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amely július 1-jén lép életbe. A Delta Holding illetékesei a Beta hírügynökségnek elmondták, hogy eddig nem szállíthatták a termékeiket Kínába, a szabadkereskedelmi egyezménnyel pedig ez lehetővé válik. Ezáltal a vállalat, valamint más hazai almatermesztők jelentősen növelhetik jelenlétüket a kínai piacon. A Delta Holding illetékesei szerint a megállapodás jelentős üzleti lehetőséget jelent termékeik elhelyezésére. 

– Évente 30 ezer tonna almát termesztünk, és elsősorban a kiváló minőségre, az új piacok meghódítására összpontosítunk. Jelenleg Európa, Afrika és Ázsia több mint 30 országában forgalmazunk almát, mindenekelőtt a minőségünkről és megbízhatóságunkról ismernek minket. Kína a világ egyik legnagyobb almatermesztője és -fogyasztója, ami azt jelenti, hogy nagy verseny uralkodik a piacon. Az importált almának kiváló minőségűnek kell lennie ahhoz, hogy igazolja a magasabb árakat – közölték a Beta hírügynöségnek a Delta Agrar illetékesei.

A szabadkereskedelmi megállapodás 10 412 terméket foglal magában, amelyeknek Szerbiából Kínába irányuló exportja fokozatosan szabaddá válik a következő tíz évben. A kínai piacon a legnagyobb esélye a boroknak, pálinkáknak, marhahúsnak, áfonyának, aszalt szilvának és almának van.

A Delta cég állítása szerint az alma ára a kínai piacon jelentősen eltérhet, ez függ számos tényezőtől, például az évszaktól, a minőségtől, az alma típusától, az aktuális kereslettől, a gazdasági környezettől.

Arra a kérdésre, hogy problémát jelenthet-e az áruk szállítása Kínába, a cég azt válaszolta, hogy bár a Szuezi-csatornán való áthaladás logisztikai kihívást jelenthet a forgalom és az esetleges késések miatt, a Delta Holding logisztikai csapatai azon munkálkodnak, hogy tökéletesítsék a szállítási útvonalakat, minimálisra csökkentve a lehetséges problémákat. 

Szakértők szerint a Kínába irányuló almaexport jövedelmezőségének értékeléséhez kulcsfontosságú a piaci viszonyok részletes ismerete, beleértve a vámokat, a növény-egészségügyi előírásokat.

A 250 hektáron almát termesztő, titeli Ćirić agro MĐŽ cég tulajdonosa és igazgatója, Milan Ćirić a Betának elmondta, hogy elégedett az újabb piac meghódításának lehetőségével, de a tavalyi termés szinte teljes egészét értékesítette

– Évente 20 ezer tonna almát termesztek, és Egyiptomtól egészen Indiáig szállítom a termékeimet. Elégedett vagyok a hozammal, a bevétel azonban nem lesz nagyon magas, mivel az elmúlt években háromszorosára ugrottak a munkaerő, a villanyáram és az újratermelési alapanyagok költségei. A kínai piac megnyitása viszont sokat jelent majd – fejtette ki Ćirić.