2024. június 13., csütörtök

A John Deere utcától az arany svargliig

Meglátogatta a Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítást a tartományi képviselőház elnöke

Cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

A vajdasági magyar cégek, vállalatok és kistermelők jelentőségére hívta fel a figyelmet Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke azon a látogatáson, amelyen megtekintette a 91. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítást. Az Újvidéki Vásár egyik legnagyobb rendezvényén a tartományi képviselet többek között megtekintette a Vajdasági Gazdasági Kamara, illetve a mezőgazdasági minisztérium kiállítótereit is.

Juhász Bálint a Kite Kft. vezetőivel sétált végig a John Deere mezőgépek sorával kialakított utcán (Ótos András felvétele)

Juhász Bálint a Kite Kft. vezetőivel sétált végig a John Deere mezőgépek sorával kialakított utcán (Ótos András felvétele)

A Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítást a vajdasági mezőgazdaság ünnepeként említette sajtónyilatkozatában Juhász Bálint.

– Itt meggyőződhetünk arról, hogy világszínvonalú mezőgazdasági mechanizációt gyártunk, hogy kitűnő élelmiszeripari termékeink vannak, de arról is, hogy a mezőgazdasági feldolgozóiparban is kitűnő teljesítményekre vagyunk képesek. A kiállítás fontos helyszíne a gazdasági együttműködésnek, a tudomány és a mezőgazdaság összekapcsolódásának és új hatások elérésének – mondta a tartományi képviselőház elnöke. Beszédében kiemelte: az Európai Unió és Vajdaság együttműködésének új lendületet adhat, hogy az Unió a kiállítás partnereként jelenik meg a régió legjelentősebb mezőgazdasági rendezvényén.

Az együttműködés kiváló példájaként Magyarországot említette beszédében Nikola Lovrić, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója. Elmondta, hogy az eddigi kiváló tapasztalatra alapozva Magyarországnak kínálják fel a partnerország lehetőségét az Idegenforgalmi Kiállításon, amelyet decemberben szerveznek meg. Ehhez kérte Juhász Bálint közbenjárását, miközben kiemelte annak a több éves együttműködésnek a jelentőségét is, amelyet Pásztor István egykori házelnökkel ápoltak a szervezők.

KORSZERŰ MEZŐGAZDASÁGOT VAJDASÁGBAN!

A vásár vezérigazgatója a Tartományi Mezőgazdasági Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság kiállítóteréről a Vajdasági Gazdasági Kamara pultjaihoz vezette a tartományi képviselőház elnökét, majd megtekintették a mezőgazdasági minisztérium bemutatkozását is. Juhász Bálint a körsétán tiszteletét tette a temerini Elmed vállalatnál is, mielőtt végigsétált a Kite Kft. cég „John Deere utcáján”.

A kültéri bemutatótéren a legkorszerűbb mezőgépek és kapcsolható eszközök között haladt végig a küldöttség. Juhász Bálint érdeklődésére a Kite Kft. vezetősége elmondta, hogy mára Vajdaságban is egyre nagyobb a kereslet az új technológiák iránt.

– A terveink közül szinte mindent sikerült megvalósítanunk: a műszaki kereskedelem szolgáltatás, illetve az alkatrész ellátás teljes mértékben meghonosodott területeinken, ahogyan az újratermelési alapanyag értékesítése is. Tavalyi évtől pedig a Kite cég mezőgazdasági tanácsadóként is érvényesült Vajdaságban. A jövőbeli terveink között van, hogy termékeinkkel a gyümölcsészet és szőlészet területén is érvényesüljünk – hangzott el a cég bemutatkozásakor.

KISTERMELŐK NAGY LEHETŐSÉGE

A John Deere gépek soraiból a tartományi képviselet a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. kiállítóterére látogatott el. A kettes csarnokban idén is helyet kapott a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, de a Prosperitati Alapítvány által felkarolt vajdasági magyar kistermelők is lehetőséget kaptak arra, hogy bemutatkozzanak a régió legjelentősebb mezőgazdasági rendezvényén. 

Az alapítvány standjánál a tartományi képviselet ismét házias fogadtatásban részesült: megkóstolhatták a magyarittabéi Carrots cég zöldségleveit, ihattak a kishegyesi Bandi kézműves söreiből, de ismét csipegethettek a Móricz-vágóhíd és húsfeldolgozó üzem díjnyertes termékeiből is. Az ürményházi családi vállalkozás ugyanis idén is megismételte sikereit: a házi parasztkolbászukkal és a vastagkolbászukkal (kulen) a kiállítás ezüst minősítését érdemelték ki, a svarglijuk (disznósajtjuk) viszont harmadik éve arany minősítést kap. A kiváló hústermékek mellett a tartományi képviselet Bácsfeketehegyről megismerhette a Török Méhészet termékeit, illetve a Horkai Gyümölcsfeldolgozó pálinkáit is. A polcokra kerültek a csókai Árok pékség tésztái, az óbecsei Szerda Elvira mézeskalácsai, de a zentai Reél Csokoládé mellett helyett kaptak a bácsgyulafalvi levendula termékek is. Szabadkáról a K3 Coffee Roaster mutatkozhatott be, de méltó helyet kaptak a kézművesek fapapucsai, illetve bőrből és fából készült táskái is.

A tartományi képviselet az Agrotech Kft. vállalatnál fejezte be a Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás látogatását. A hat napos rendezvényen idén 40 országból 1200 kiállító vesz részt: a kiállítás május 23-án zárul.

Nyitókép: Juhász Bálint és Nikola Lovrić a Prosperitati Alapítvány kiállítóterén a vajdasági magyar kistermelők termékeit is megismerhette (Ótos András felvétele)