2024. május 30., csütörtök

Nem szabad lemaradni

A kis- és középvállalkozások a szerb gazdaság gerincét képezik

Újvidéken tegnap a Prezident szállodában találkozót tartottak, amelyet a kis- és középvállalkozásoknak szenteltek. A konferencián áttekintették a vállalatok jelenlegi helyzetét, valamint szó volt arról is, hogy milyen módon támogathatnák a fejlesztésüket.

Az eseményen tiszteletét tette Slobodan Cvetković gazdasági miniszter is. Mint mondta, a gazdasági minisztérium nagy hangsúlyt fektet a kis- és középvállalkozások támogatására, mivel a szerb gazdaság gerincét képezik. 

– A kis- és középvállalkozásoknak gazdasági szempontból óriási a jelentőségük, a leghatékonyabb módon fejlesztik az üzleti légkört. A vállalkozók a gazdasági minisztérium támogatásának köszönhetően gépeket és felszereléseket vásárolhatnak, vállalkozást alapíthatnak. Nagyon fontos, hogy a kis- és középvállalkozások felvegyék a versenyt a nemzetközi vállalatokkal, nem szabad lemaradnunk. Lényeges, hogy globális piac részesei legyünk. A szerb kormány a hazai és a külföldi beruházókat egyaránt támogatja, a kettő nem zárja ki egymást. Fontos megemlítenem, hogy az ipari termelés az idén januárban 6,9 százalékkal növekedett a múlt év azonos időszakához képest. Tavaly pedig 2,5 százalékkal bővült az előző évhez képest. A globális válság ellenére a hazai gazdaság sikeresen megbírkózik a kihívásokkal – fejtette ki Cvetković.

Tatjana Matić, a Szerbiai Fejlesztési Alap igazgatója elmondta, örömmel tölti el, hogy itt lehet ezen a jelentős konferencián.
 

A résztvevők Tatjana Matićot hallgatják (Fotó: Dancsó Áron)

A résztvevők Tatjana Matićot hallgatják (Fotó: Dancsó Áron)

– A mikro-, kis- és középvállalkozások a bruttó hazai termék (GDP) 60 százalékát adják, és csaknem 1 millió személyt foglalkoztatnak. Szerbiában összesen 108 856 gazdasági társaság található. A legtöbb a mikrovállalkozás, mintegy 93 ezer működik az országban, több mint 200 ezer személyt foglalkoztatnak. A kisvállalkozások száma 13 172, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 300 ezer személyt. Szerbiában 2092 középvállalkozás működik, amelyek több mint 200 ezer alkalmazottat jegyeznek. A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak az évi nyeresége összesen 406 milliárd euró. Ez jól szemlélteti azt, hogy mennyire jelentősek a gazdasági növekedés szempontjából – fogalmazott Matić.

Rámutatott arra, hogy a Szerbiai Fejlesztési Alap tavaly 9 milliárd dinár hitelt hagyott jóvá a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Örömmel tölt el, hogy a vállalatoknak sikerült megvalósítaniuk a terveiket, s így sikeresen hozzájárultak egy kedvezőbb üzleti légkör megteremtéséhez.

Nenad Ivanišević, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, hogy a tartományi titkárság pályázatain keresztül évek óta támogatja a vajdasági vállalkozókat. 

– Fontos kiemelnem a női vállalkozók támogatását, az elmúlt 3 évben 130 millió dinárt különítettünk el erre a célra. A tartományi titkárság fontosnak tartja a kezdő vállalkozók támogatását is. Szeretnénk a fiatalokat arra ösztönözni, hogy vállalkozók legyenek. Fontos, hogy az újonc vállalkozók megmaradjanak a piacon, versenyképesebbé váljanak. Manapság nem könnyű vállalkozónak lenni, ezért fontos, hogy ne adják fel az álmaikat és a terveiket. A tartományi titkárság ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Az ilyen jellegű találkozók megszervezése fontos, mivel a vállalkozók összejöhetnek, tapasztalatot cserélhetnek, újdonságokat hallhatnak. A tartományi titkárság is bemutatja a tevékenységét és a pályázati lehetőségeit – fejtette ki Ivanišević.

A konferencián számos vállalkozó is jelen volt.

Nyitókép: Slobodan Cvetković miniszter (A tartományi kormány felvétele)