2024. július 25., csütörtök

Ők is lehetnek jó cégvezetők

A gazdasági fejlesztések terén nagyobb figyelmet kell szentelnünk a nőknek

Minél hamarabb le kell rombolni azokat az előítéleteket, hogy a nők nem lehetnek jó vezetők és jó cégvezetők, emelte ki Brankica Janković, az esélyegyenlőségi biztos a Szerbiai Amerikai Kereskedelmi Kamara által szervezett Változások írják a történetet: Sikerek, kihívások és a nők jövője az üzleti környezetben témáról megtartott kerekasztal-beszélgetésen. Kiemelte, fontos felhívni a figyelmet a nemek közötti egyenlőségre, valamint az uniós előírások alapján a munkáltatókra váró kötelezettségekre. Ez – mint hangsúlyozta – fontos ahhoz, hogy a gazdaság jelentős növekedést tudjon elérni.

– A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének adatai szerint a nemek közötti egyenlőség javításával 2050-ben már az Európai Unió egy főre jutó GDP-je 6,1–9,6 százalékos növekedést eredményezne, ami 1,95–3,15 billió eurót jelent – mondta Janković a Vajdasági Rádió és Televízió összefoglalója szerint.

Szerinte összetett változások ezek, amelyek olyan folyamatokból állnak, amelyeknek megvan a maga dinamikájuk, és amelyeket számos tényező befolyásolhat, köztük a nemrégiben elfogadott EU-irányelv, a mesterséges intelligencia fejlődése és a nők számának emelkedése a STEM-tudományokban, valamint azoknak az embereknek a gondolkodásmódja és tettrekészsége, akiknek ezeket a folyamatokat le kell folytatniuk. Elmondta ugyanis, az irányelvek és a törvények önmagukban nem elegendőek a kívánt változáshoz, hanem az egész társadalom határozott és széles körű szerepvállalására van szükség.

A nemek közötti egyenlőség javítása az üzleti világban a fenntartható és fejlett gazdaságok felépítésének egyik előfeltétele – hangsúlyozta Stefan Lazarević, a Szerbiai Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke. Kiemelte, hogy a nemek közötti egyenlőséget elősegítő vállalati kultúra aktív ösztönzésével, a férfiak bevonásával és támogatásával olyan feltételeket lehet teremteni, amelyekben nemtől függetlenül minden egyén fejlődni tud, közölte a FoNet hírügynökség.

A pénteken megtartott panel résztvevői abban is egyetértettek, hogy a nemek közötti egyenlőség kérdése alapvetően a gyakorlati előítéletek leküzdéséhez, a gazdasági és társadalmi helyzethez kapcsolódik.

Ezzel az eseménnyel párhuzamosan tartották meg az emberi és kisebbségjogi minisztérium szervezésében a Szerbiai Gazdasági Kamarában a Fejleszd a nemek közti egyenlőséget elnevezésű kampány zárókonferenciáját, amit a Német Nemzetközi Együttműködési Társaság GIZ GmbH által vezetett A szociális felzárkóztatás támogatása Szerbiában szerb–német fejlesztési együttműködési projektekkel együttműködésben sikerült megvalósítani.

A szerbiai nők jogainak támogatása érdekében az említett minisztérium javaslatára a parlament 2021-ben elfogadta a nemek egyenjogúságáról szóló törvényt, ami alapján 2022-ben új szabályzatok születtek, és a szaktárca javaslatára a kormány elfogadta a 2021-től 2030-ig terjedő időszakra vonatkozóan a nemek közötti egyenlőségi stratégiát, majd az annak végrehajtására vonatkozó intézkedési tervet.

A szerb–német együttműködés a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében a kérdés fontosságára kívánta felhívni a társadalom figyelmét, arra, hogy a nemek közötti egyenlőség tényleges fokozásának egyetlen módja, ha rendszeresen nyomon követjük a kérdés alakulását.

A konferencián kiemelték, a nők jelenléte a politikai életben kielégítő, ám a gazdasági szerepük fejlesztésre szorul. 

Nyitókép: A Szerbiai Amerikai Kereskedelmi Kamara által megtartott panelbeszélgetés résztvevői (Fotó: Beta)