2024. április 14., vasárnap

Európai uniós támogatásokra is lehet pályázni

Február 23-án megjelent az IPARD 3 program első közfelhívása, melynek keretében az agrárgazdaságok tárgyi eszközeibe való beruházások támogatására lehetett pályázni. Az Európai Unió vidékfejlesztési előcsatlakozási alapjából származó eszközökre azok jelentkezését várják, akik hűtőházat, raktárt, farmot építenének és szerelnének fel, többéves ültetvényeket telepítenének, vagy a meglevő ültetvényeket újítanák fel – közölte a mezőgazdasági minisztérium.
A felhívásra május 24-éig lehet jelentkezni, a rendelkezésre álló összeg 4,8 milliárd dinár. A támogatás az elfogadható költségek 60–75 százalékát teszi ki attól függően, hogy az igénylő fiatal termelő-e, organikus termelés mellett döntött-e, síksági vagy hegyvidéki területen gazdálkodik-e, beruházása kapcsolódik-e a hulladék- és szennyvízkezeléshez, illetve a megújuló energiaforrások felhasználásához. A támogatás összege legkevesebb 20.000, legtöbb egymillió euró, függetlenül attól, hogy milyen értékű beruházásról van szó. A pályázat által felölelt szektorok: gabonaféle, ipari növény, gyümölcs, zöldségféle, hús, tej, tojás, szőlő, hal. 

A közfelhívás szövege megtalálható az agrártárca honlapján (www.minpolj.gov.rs), valamint az Agrárkifizetési Igazgatóság internetes oldalán (www.uap.gov.rs/javni-pozivi-ipard-iii), de a részletekkel kapcsolatban minden munkanapon reggel fél nyolc és délután fél négy között belgrádi telefonszámokon is érdeklődhetnek: 011/260-79-60, 011/30-20-100 vagy 011/30-20-101.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele