2024. június 22., szombat

A kormányt bírálták a keletnémet gazdasági kamarák

Olaf Scholz német kancellárnak címzett nyílt levélben bírálták a szövetségi kormány intézkedéseit a keletnémet ipari és kereskedelmi kamarák.

A tartományok gazdasága állandó válságüzemmódban van – szögezik le nyílt levelükben, amelyet több türingiai, szászországi, szász-anhalti, brandenburgi és mecklenburg-elő-pomerániai kamara elnöke írt alá.

Levelükben kifogásolták, hogy a politika nem integrálja a különböző érdekeket, elterjedt a részvétel nélküli döntéshozatal a szövetségi kormánynál, kirívóan eltérnek a kormányzati szavak és a tettek.

A levél példaként hozza fel a szövetségi költségvetés körül a múlt év végén kirobbant botrányt. „Számos, már korábban is meglévő gyújtópont lobbanhat lángra annak következtében, ahogyan a szövetségi kormány a karlsruhei ítéletet kezeli” – írják a kamarai elnökök.

Bírálják továbbá a bürokrácia csökkentésének a hiányát és a munkakerülés ösztönzését. Mindezek együtt erodálják Németország nemzetközi versenyképességét – fogalmaznak.

Levelükben házi készítésűnek nevezték az országszerte felforrósodott hangulatot, amely a szélsőséges erők malmára hajtja a vizet, utalva ezzel az idén esedékes szászországi, türingiai és brandenburgi tartományi választásokra.

„Ha semmi sem változik alapvetően az önök cselekedeteiben és magatartásában, attól tartunk, hogy egyik keletnémet tartomány a másik után a jobboldali szélsőségek gyülekezőhelyévé válik” – írják levelükben a keletnémet ipari és kereskedelmi kamarák képviselői, megjegyezve, hogy emiatt fennáll a gazdasági tranzitországgá válás veszélye is.