2024. március 4., hétfő

A szerbiai bankok 865 millió eurót kerestek

Soha nem volt ilyen magas a bankszektor nominális nyeresége Magyarországon sem

Tavaly a szerbiai bankok bevétele 742,4 millió euró volt, az idei év első kilenc hónapjában pedig már ezt is meghaladták, írja a Danas. A pénzügyi jelentések szerint a Szerbiában működő 20 bank az idei év első kilenc hónapjában 865 millió euró bevételre tett szert.

A lap szerint a kamatok emelkedésével rendkívül jövedelmező üzletté vált a banki tevékenység, 2022 elején a bankközi kamat, vagyis az Euribor 0,5 százalékos mínuszban volt, ma pedig – akárcsak a globális pénzügyi válság idején – 4 százalék felett áll.

A bankok legfontosabb bevételi forrása idén a kamat. A kamatból származó nettó bevétel a teljes szektorban, januártól szeptember végéig, több mint 1,4 milliárd eurót tett ki.

A juttatásokból és kezelési költségekből származó nettó bevétel szintén jelentős, 488 millió euróra rúg. A legnagyobb szerbiai bank 2023-ban a Banca Intesa, második az OTP bank.

Hasonló hírek érkeztek Magyarországról. A portfolio.hu szerint a bankszektor a bankokat sújtó mintegy 500 milliárdos speciális állami teher ellenére új rekordnak számító, 1139 milliárd forint adózott nyereséggel zárta az év első három negyedévét. Tavaly ilyenkor ez még csak 328 milliárd volt. Éves szinten soha nem volt még ilyen magas a bankszektor nominális nyeresége, nemhogy az első három negyedév alatt.

Nyitókép: Pixabay