2024. július 18., csütörtök

Szerbia gazdasági növekedése a következő két évben felgyorsul

Szerbia gazdasági növekedése 2023-ban visszafogott marad. Ám ezt követően 2024-ben és 2025-ben felgyorsul, és meghaladja a három százalékot, mivel az alacsonyabb inflációnak a rendelkezésre álló reáljövedelemre gyakorolt ​​hatása serkenti a lakossági fogyasztást – derült ki az Európai Bizottság ma közzétett őszi gazdasági előrejelzésében.

A Bizottság előrejelzése szerint Szerbiában 2023-ban 2,2 százalékkal, 2024-ben 3,1 százalékkal, 2025-ben pedig 3,7 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP). Ugyanakkor az államháztartási hiány és a GDP-arányos adósság további mérséklődése várható a magas nominális GDP-növekedés és az állami energiavállalatok felé történő kisebb tőketranszferek segítségével.

A Bizottság előrejelzése szerint a szerbiai infláció 2023-ban 12,7 százalékos lesz, 2024-ben egyszámjegyűre, 5,5 százalékra, majd 2025-ben 3,6 százalékra csökken a jegybank által kitűzött keretek között – olvashatjuk a 021 portálon.

A jelentésben az Európai Bizottság nagy bizonytalanságra és az alacsonyabb növekedést jelentő kockázatokra figyelmeztet, tekintettel arra, hogy folytatódik az Ukrajna elleni orosz agresszió, és erősödnek az egyéb geopolitikai feszültségek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a jelenleg prognosztizáltnál tartósabb infláció kedvezőtlenül hathat a vásárlóerő növekedésére, ezáltal lassítja a fogyasztást és a reálnövekedést.

Becslések szerint az exportot is veszélyeztetheti Szerbia vezető kereskedelmi partnerei gazdaságának – különösen az EU-ban – tapasztalható tartós lassulása. Másrészt a termelés nagyobb mértékű áthelyezése (az EU-ból a szomszédos országokba) pozitív hatással lehet a külföldi befektetésekre és a szerb exportra – értékelte a Bizottság.

Nyitókép: pixabay.com