2024. május 16., csütörtök

Zarad pripremljenih nastavnika

U Novom Sadu je počela 23. Letnja akademija „Apaczai”

Na daljem usavršavanju nastavnika u organizaciji Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini, prisustvovala je i dr Katalin Sili, glavna savetnica premijera Mađarske, koja je istakla da je jedan od važnih elemenata očuvanja identiteta, osim maternjeg jezika, očuvanje naše kulture, tradicije i poznavanja istorije, jer je to deo života jedne zajednice.

Dr Katalin Sili na otvaranju stručnog usavršavanja nastavnika (Foto: Andraš Otoš)

Dr Katalin Sili na otvaranju stručnog usavršavanja nastavnika (Foto: Andraš Otoš)

– Mom predavanju sam dala naslov: Prošlost i budućnost. Upravo zato što je istorija jedna od tema stručnog usavršavanja nastavnika, a druga je održivi razvoj, koji se više bavi pitanjima budućnosti, kako možemo da sačuvamo globus, ali očigledno i sopstveno okruženje za naredne generacije. Dakle, ovde povezujemo i prošlost i budućnost u sadašnjosti, jer se bavimo pitanjima kako da deci prenesemo delom svoju istoriju i time poštovanje prošlosti, a delom šta znači biti odgovoran za budućnost, rekla je Katalin Sili, kojoj je izuzetno važno da nastavnici budu spremni u svakom trenutku. S jedne strane, u očuvanju identiteta, sa druge strane u prenošenju odgovornosti za budućnost.

– Treba napomenuti da se naš svet veoma brzo menja. Ovo uključuje alate koje nastavnik može da koristi i izazove sa kojima se mora suočiti. Mislim da ako su nastavnici nekada imali veliku odgovornost u onome šta prenose na učenike, onda je evo u trećoj deceniji 20. veka posebno važno dati deci čvrst oslonac, pouzdano znanje i znanje sa kojim se mogu prilagoditi u ovom inače ne baš jednostavnom svetu, dodala je ona.

Ove nedelje, nastavnici mogu učestvovati na obukama pod nazivima Istorija i Mađari i Iskusite, da biste mogli da prenesete! Prema rečima Gabriele Lukač, predsednice Udruženje prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini, očuvanje tradicije je ključ našeg opstanka i identiteta.

– Veoma je važno da već u predškolskom uzrastu počnete da volite blizinu prirode i da kod dece razvijate osećaj mađarstva. Verujem da su ovi nastavnici koji su ovde posvećeni jer su posvetili ovih nekoliko dana da se usavrše. Znamo da mi, nastavnici, moramo da se prilagodimo svetu koji se menja. Moramo da se pripremimo za promene, moramo da naučimo kako da obrazovanje učinimo šarenijim za današnje učenike, rekla je Gabriela Lukač.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

Zvanično otvaranje dvonedeljnog stručnog usavršavanja nastavnika, koja se može nazvati međunarodnom, održano je u sali za sastanke novog sedišta Radio-televizije Vojvodine, gde je skup pozdravio i Jožef Klem, v.d. generalnog direktora RTV Vojvodine.

– RTV Vojvodine emituje programe na 16 jezika. Naša posebnost je što je ovaj program na 16 jezika potpuno autonoman na svakom jeziku, što znači da urednici na dotičnom jeziku mogu da odrede koje teme i kako žele da izveštavaju, jer je njihov glavni cilj da služe zajednici za koju ove emisije su izrađeni. Pošto smo javni medij, pored informisanja, naša obaveza je da edukujemo, vaspitamo i zabavljamo. Ovo je druga godina da sarađujemo sa Udruženjem prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini. Smatram da će ova saradnja i prisustvo nastavnika u ovoj ustanovi garantovati uspostavljanje veze između mađarskog obrazovanja u Vojvodini i Televizije i radija Vojvodine. Verujem da će ova naša saradnja stvoriti neku vrstu prilike da se svake godine sretnemo, da imamo neku vrstu komunikacije između nas. Želeo bih da razgovaraju o što više zanimljivih tema i da ove teme zaista doprinesu tome da i nova generacija Mađara koja odrasta u Vojvodini preuzme na sebe sve zadatke koje u nekoliko trenutaka smatramo svojima i koje pokušavamo da realizujemo, rekao je Jožef Klem.

Događaju je prisustvovao Tamaš Dan-Međeri, predsednik mađarske Nacionalne asocijacije edukativnih centara za životnu sredinu i zaštitu prirode, koji je istakao da je ovogodišnja sekcija Letnje akademije Iskusite, da biste mogli da prenesete! zasnovana na temi održive budućnosti.

– U svakodnevnom životu možemo doživeti da se naš svet obnavlja i razvija tako brzo da nam je veoma teško da se prilagodimo njemu. Veoma je važno da razvoj koji se odvija svaki dan bude održiv za sve nas, a za to je neophodno da se osnovne ideje i osnovna znanja o održivosti prenesu što je moguće šire. S jedne strane, za generaciju u odrastanju, a sa druge, za sve ljude koji su danas već aktivni. Zajednički cilj Nacionalne asocijacije edukativnih centara za zaštitu životne sredine i prirode i Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini je promocija ove misije. Nekoliko zaposlenih u edukativnim centrima našeg saveza učestvovaće kao predavači na Letnjoj akademiji, nadajući se da će moći da pruže podršku predavanjima svima onima koji budu pohađali ovo stručno usavršavanje, koji će svoja znanja ovde proširiti novim znanjima i razmenom iskustava, i preneti ove ideje na mlađu generaciju, rekao je Tamaš Dan-Međeri.

U narednoj nedelji Letnje akademije, nastavnici mogu da učestvuju na Interdisciplinarnoj obuci i Obuci za razredne starešine.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)