2024. június 16., vasárnap
LOKALNI IZBORI 2024

U skladu sa interesima Mađara

Na lokalne izbore 2. juna u opštini Bečej, Savez vojvođanskih Mađara izlazi pod brojem 2 sa kompletnom listom u koaliciji sa Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara i Strankom mađarskog jedinstva. Igor Kiš, nosilac izborne liste, sociolog, diplomirao je sociologiju i manjinsku politiku u Segedinu. Politikom se bavi od srednje škole, a član je SVM-a od 2019. godine. Od 2020. godine je predsednik skupštine opštine Bečej. Oženjen, otac je dve ćerke.

Kako je sastavljena lokalna izborna lista SVM-a?

– Vodili smo računa o odnosu polova, starosti i da geografski predstavlja naselja, tako da ima kandidata iz Bačkog Gradišta, Bačkog Petrovog Sela, Drljana, Poljanice i Bečeja. Obratili smo pažnju na stepen obrazovanja, na spisku su svi od preduzetnika do lekara, nastavnika, bibliotekara i fizičkih radnika.

Kakve je rezultate SVM uspeo da postigne poslednjih godina?

– U osnovne i srednje škole, u osnovnu muzičku školu, vrtiće uložili smo više od 820 miliona dinara. Kao rezultat toga, Mađari iz Bečeja su vraćeni na političku mapu. Većina mađarskih škola doživela je spektakularan razvoj, podižući standard životne sredine i kvalitet obrazovanja. Većina investicija je realizovana uz podršku pokrajinske vlade, a neke su podržali ministarstvo obrazovanja, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, vlada Mađarske i lokalna samouprava. Programom ekonomskog razvoja Vojvodine 1,3 milijarde dinara stiglo je u mnoge poljoprivredne i druge privredne grane u svakom naselju opštine. Naši proizvođači su dobili dodatnu podršku od 174 miliona dinara iz pokrajinskih izvora. Naša kulturna i sportska udruženja su dobila više od 250 miliona dinara podrške, koje su mogli da utroše na održavanje zgrada, programe i razvoj. Kulturni život naše opštine je sve bogatiji, a programi sve popularniji. U opštini se mnoge ustanove i civilne organizacije bave psihičkim i fizičkim zdravljem starih lica. Ove institucije dobile su više od 300 miliona dinara za razvoj i programe. Na razvoj i održavanje infrastrukture potrošili smo više od 2 milijarde dinara, što je ogroman korak u razvoju opštine. Uložili smo skoro 600 miliona dinara u kompletnu obnovu puta između Bečeja i Novog Sada. Uspeli smo da izdvojimo više od 500 miliona dinara za podršku porodicama. U nekim školama obroci su besplatni, usluge vrtića su besplatne, a radimo i na besplatnim udžbenicima. Učetvorostručili smo podršku za prvorođeno dete, a u opravdanim slučajevima podržavamo i genetsko ispitivanje fetusa.

Koje ciljeve je SVM postavio sebi u Bečeju?

– Posle izbora 2. juna, sadašnjih 11 odbornika je minimalni cilj, želimo da još više pojačamo Mađare u Bečeju. Ako smo svi budemo tamo, možemo imati odlučujuću reč: za nas je ostvariv cilj da budemo najjača politička partija.

Koji su prioriteti?

– Obrazovanje i kultura su izuzetno važni, mi bismo nastavili započeti posao. Izgradnja dugo željenog srednjoškolskog doma je u toku, papirologija se sređuje, a nadamo se da ćemo uskoro videti opipljive rezultate. Veliki akcenat stavljamo na razvoj sela. Zalažemo se da usluga pedijatara bude dostupna na Bačkom Petrovom Selu, obnovili bismo 24-časovnu policijsku službu i ponovo otvorili policijsku stanicu kako bismo smanjili kriminal.

Šta je ulog izbora za lokalnu samoupravu 2. juna u Bečeju? Zašto je važno da građani podrže listu SVM-a?

– Izbori za lokalne samouprave utiču najviše na kvalitet života građana. Ulog je da li možemo da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke, da li ćemo mi formulisati naše potrebe, da li ćemo ih realizovati ili prepustiti nekom drugom. SVM je jedina ovakva mađarska lista ove u Bečeju i jedina vojvođanska lista. Molim one kojima je stalo do lokalnih, mađarskih i vojvođanskih interesa da izađu na izbore i podrže listu SVM-a. Ko dobije više glasova, upravljaće opštinom. Ako svi budemo tamo, onda ne može biti problema.

 

Nyitókép: Igor Kiš, nosilac izborne liste SVM-a u Bečeju