2024. július 16., kedd

Versenyképes feldolgozóipart Vajdaságba!

A feldolgozóknak 90 millió dinár, rendezvényszervezésre 25 millió dinár

Két támogatási vonal nyerteseit fogadta pénteken a tartományi képviselőházban a Tartományi Mezőgazdasági Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság. A civil szervezetek mezőgazdasági jellegű rendezvényeire ugyanis 25 millió dinárt különítettek el az idén a tartományi költségvetésből, a feldolgozóipar versenyképességének fejlesztését és felzárkóztatását pedig 90 millió dinárral támogatták meg. A titkárság számára kiemelten fontos, hogy segítse a gazdákat a hozzáadott értékű termelés megvalósításában, a gazdaság felemelkedése szempontjából pedig külön jelentőséggel bír a piaci versenyképesség és fenntarthatóság – emelte ki sajtónyilatkozatában Tóth Zoltán mezőgazdasági titkárhelyettes. 
 

Tóth Zoltán (Fotó: Ótos András)

Tóth Zoltán (Fotó: Ótos András)

Érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy a feldolgozóipar fejlesztését négy kiírás által is támogatta az idén a titkárság: a hús- és tejfeldolgozókkal már korábban megkötötték a szerződéseket, a borászoknak és más szeszes italok gyártóinak, a gyümölcs, zöldség, illetve az olajos fűszer- és gyógynövények feldolgozóinak, illetve a méhészeknek viszont tegnap nyújtották át a támogatásról szóló dokumentációt.

– A borászatokban, illetve a szeszes italok gyártása során használatos eszközök beszerzésére 67 millió dinár értékben nyújtott támogatást a titkárság. Erre a kiírásra 54 pályázó jelentkezett: harmincan részesültek támogatásban. A gyümölcs-, zöldség-, illetve az olajos fűszernövény- és gyógynövény-feldolgozók közül heten pályáztak és nyertek is támogatást a titkárságtól, összesen mintegy 12 millió dinár értékben. Emellett a méhészeti eszközök beszerzésére vonatkozó lehetőséget is kihasználhatta egy termelő – mutatott rá a titkárhelyettes a feldolgozók ösztönzését célzó eszközök megoszlására. Elmondta ugyanakkor, hogy a nyertes pályázók befektetéseit 60 százalékban térítette meg a titkárság, de a vállalkozó nők, illetve a 40 évnél fiatalabb gazdák a 70 százalékos visszatérítést is elérhették.
Ilyen kiváltságban részesült az Imperator organikus borászat is. A Fruška gora-i bortermelő cég őshonos szerb tölgyből készített hordókat vásárolt a titkárság támogatásával – mondta a sajtó érdeklődésére Đurđa Katić, a borászat igazgatója.

– A beszerzett hordókat elsősorban a vörösborok érlelésére használjuk: ezzel is szeretnénk magasabb szintre emelni a termékeink minőségét. Összesen 1,6 millió dinárt fektettünk be, ennek 70 százalékát azonban visszatéríti számunkra a titkárság. Már másodszor pályáztunk a kiírt eszközökre, amelyek nagyban hozzásegítettek a fejlődésünkhöz. Fontosnak tartjuk a támogatási vonalat, ugyanis a fejlődő ágazat kizárólag így tud versenyképessé válni szélesebb körben is – erősítette meg a támogatási vonal jelentőségét a szerémségi borászat igazgatója.

A tordaiak rendezvényeihez összesen 260 ezer dinárral járult hozzá a titkárság. Dobai János az első sorban középen (Fotó: Ótos András)

A tordaiak rendezvényeihez összesen 260 ezer dinárral járult hozzá a titkárság. Dobai János az első sorban középen (Fotó: Ótos András)

A nyertes feldolgozókat Aleksandar Panovski altitkár köszöntötte az ünnepélyes szerződés-aláíráson. Néhány óra múlva Vladimir Galić mezőgazdasági titkár nevében nyújtotta át a támogatási szerződéseket azoknak a civil szervezeteknek is, amelyek mezőgazdasági jellegű rendezvényeket szerveznek. Az erre a célra előrelátott 25 millió dinárból a tordaiak is részesültek. A falunap szervezésére kapott támogatás mellett a titkárság a helyi kukoricafesztivál megtartásához is hozzájárult – tudtuk meg Dobai Jánostól, aki a Tordai Jövőért Egyesület elnökeként vett részt az eseményen. 

– A falunapi ünnepség megszervezéséhez 100 ezer dinárral járult hozzá a mezőgazdasági titkárság. Ez nagyon sokat jelent számunkra, hisz a hagyományápoló- és gyermekprogramok, a főzőversenyek, a kultúrműsorok, koncertek, és a különböző versenyek szervezése jelentős anyagi költségekkel jár. Így rendszerint több forrás után kutatunk: a szórványmagyarság egyik meghatározó találkozóját a mezőgazdasági titkárság mellett rendszerint támogatja a Magyar Nemzeti Tanács, a nemzeti kisebbségi titkárság, de a beregszentgyörgyi község is segítségünkre van. Nagyon örültünk annak is, hogy a mezőgazdasági titkárság az idén 160 ezer dinárral támogatta a tordai Orgonavirág Hagyományápoló Egyesület által szervezett Kukoricafesztivált is, hisz ez a falunk második legnagyobb rendezvénye – hangsúlyozta Dobai János.

A titkárság az idén 154 olyan civil szervezetet támogatott, amely mezőgazdasági jellegű rendezvényt szervez Vajdaság területén: ezen pályázatokon a támogatottság aránya elérhette a 80 százalékot is – hangzott el a szerződések ünnepélyes aláírásán.
 

Nyitókép: A feldolgozással foglalkozó gazdák befektetéseihez 90 millió dinárral járult hozzá az idén a mezőgazdasági titkárság (Fotó: Ótos András)