2024. május 19., vasárnap

Novi projekti koji poboljšavaju kvalitet života

Iako je tek formirana vlada Srbije suočena sa mnogim izazovima, SVM očekuje sprovođenje novih ideja

I naredne godine će biti determinisane daljim razvojem odličnih odnosa Srbije i Mađarske i realizacijom važnih projekata, ovaj zaključak se svakako može izvesti na osnovu izlaganja premijera Miloša Vučevića, ali i na osnovu skupštinskog govora dr Balinta Pastora, predsednika i šefa frakcije Saveza vojvođanskih Mađara.

Kako je Pastor rekao na zasedanju, ovaj ekspoze se može nazvati hrabrim, jer nije izbegavao nijedno važno pitanje, kao ni potencijalne odgovore koji bi se na njih mogli dati, o svim susednim zemljama je govorio, a na prvom mestu, ne iznenađujuće, ali na počasnom mestu, o Mađarskoj. Srbija trenutno ima osam sporazuma o strateškoj saradnji sa različitim državama, ali je Mađarska jedna od zemalja sa kojima Beograd ne samo da ima potpisan sporazum o strateškom partnerstvu, već je osnovao i međudržavni savet, koji se redovno sastaje i raspravlja o aktuelnim pitanjima i projektima, a u čijem sastavu su najviši zvaničnici dveju država. Jedan od ključnih aktera u razvoju ove saradnje bio je Ištvan Pastor, pokojni predsednik SVM-a, a Balint Pastor se posebno zahvalio Vučeviću što je pomenuo i njegovo ime prilikom predstavljanja svog vladinog programa. On je pohvalio planove vlade u vezi sa demografskim pitanjima, koji se oslanjaju i na mađarsko iskustvo, a kako je rekao, zadovoljan je što se saradnja ogleda i u primeni ovakvih već postojećih rešenja, jer nema potrebe da se izmišljaju nova gde već postoji rešenje koje funkcioniše.

Ótos András felvétele

Fotografija Andraša Otoša

Balint Pastor je ukazao i na realizaciju projekata značajnih za vojvođanske i novosadske Mađare, koji su se odvijali tokom Vučevićevog gradonačelničkog mandata, a koji su odličan dokaz spremnosti za saradnju i rezultata. On je izdvojio renoviranje Mađarskog kulturnog centra "Šandor Petefi", za šta je utrošeno milion evra, a koji je posle više decenija uvršten u spisak gradskih kulturnih ustanova Novog Sada. Renovirana je i crkva Svete Elizabete, sa rasvetom i tornjem. Tokom Vučevićevog mandata stabilno je bilo i finansiranje Novosadskog pozorišta, koje je, istakao je Pastor, jedina kulturna ustanova u gradu koja u svom nazivu nosi ime ovog grada – na osnovu te činjenice bi se moglo razmišljati o daljim koracima. Radovi koji su se odvijali na Studentskom domu "Evropa" završeni su takođe pod gradskom upravom tadašnjeg gradonačelnika, današnjeg premijera. On je istakao da Vučevića poštuju i Mađari jer je rekao da i jedna žrtva zaslužuje da dobije spomen-obeležje, a to se smatra pravim patriotizmom, rekao je. On je podsetio da su za vreme Vučevića prvi put u poslednjih decenija ispisani nazivi ulica i na mađarskom jeziku.

Balint Pastor je naglasio da, iako njegova stranka ni ovoga puta neće imati ministra u vladi, to ne znači manju podršku ili angažovanje, i objasnio da se sa mandatarom na prošlonedeljnom sastanku dogovorio o svemu za 25 sekundi. SVM delegira osam državnih sekretara koji će zastupati interese Mađara, ali i sve druge interese iz njihove nadležnosti, naglasio je predsednik stranke. To je uvek bio slučaj u poslednjoj deceniji, dodao je on. On se zahvalio i članovima prethodne vlade što su ozbiljno shvatili upozorenja SVM-a u vezi sa migrantskim pitanjem, što su uradili mnogo da garantuju bezbednost ljudi.

Infrastrukturni projekti će i dalje imati važnu ulogu, Pastor se osvrnuo na to da je samo u prva tri meseca prugom Subotica–Segedin putovalo 20.000 ljudi. Uskoro će biti završena brza pruga Novi Sad–Subotica, kao deo pruge Beograd–Budimpešta. Bilo bi važno, dotakavši se projekata putne infrastrukture, da se rekonstruiše put Bačka Topola–Bečej, izgradi put Čantavir–Orom i proširi trasa puta Ada–Utrine. Pastor je istakao da je od velikog značaja i transformacija Y-kraka u autoput punog profila, kao i izgradnja kanalizacione mreže u okviru programa "Čista Srbija", pored Subotice, i na Paliću, Čantaviru i Bajmoku.

Prema Pastorovim rečima, trebalo bi rešiti i pitanje vezano za poljoprivrednike, koje nije rešeno od 1986. godine, pitanje doprinosa na penzijsko osiguranje, da se ovaj namet uskladi sa primanjima, jer nije svejedno da li neko obrađuje dva hektara ili dvesta. On je izrazio nadu da će u ovoj oblasti konačno biti postignut napredak.

Nyitókép: Dr Balint Pastor (Fotografija Andraša Otoša)