2024. május 21., kedd
IZBORI 2023

Žolt Sakalaš: I ubuduće moramo težiti efikasnom zastupanju interesa vojvođanskih Mađara

KANDIDATI ZA POKRAJINSKE POSLANIKE SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Na pokrajinskom nivou su takođe raspisani vanredni parlamentarni izbori za 17. decembar. Na izborima se nadmeće za 120 poslaničkih mesta u pokrajinskoj skupštini, a poslanici stiču mandate na osnovu glasanja na liste kandidata. Kod manjinskih partija koristi se prirodni prag i jedan povoljan količnik, koji je uvećan za jednu trećinu, a kod većinskih partija i koalicija parlamentarni cenzus je tri odsto.

Kojim temama od javnog interesa se sekretarijat bavio u poslednje 4 godine, koje programe i aktivnosti biste istakli?

– Odeljenje za obrazovanje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice podržava mnoge korisnike u svojim konkursima. Povećali smo iznos bespovratnih sredstava za rad i modernizaciju obrazovnih ustanova. Od 1,8 milijardi dinara odobrenih i isplaćenih obrazovnim ustanovama, 638 miliona dinara pripalo je ustanovama na mađarskom nastavnom jeziku. Od ovoga su renovirane zgrade. U svim razredima osnovnih škola učenici mogu da uče iz udžbenika na mađarskom jeziku iz svih predmeta. Počev od 2020. godine, naš sekretarijat je odobrio izdavanje 114 udžbenika na mađarskom jeziku. Kao rezultat odlične saradnje sa Ministarstvom obrazovanja i Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine, učenici mogu da uče mađarski jezik u 74 osnovne i 32 srednje škole u našoj pokrajini. U navedenom periodu prihvatili smo 197 zahteva za otvaranje odeljenja sa manje od 15 učenika, u kojima je iniciran nastavak školovanja na maternjem jeziku za 1.638 učenika. U srednjim školama formulisano je 86 ovakvih zahteva u interesu 1.016 učenika osnovnih škola. Udovoljili smo zahtevima u svim slučajevima. Vodimo računa o kontinuiranom usavršavanju pedagoga, nastavnika, direktora škola, a veliku pažnju poklanjamo i finansiranju obrazovnih programa. Prošle godine na obuci za darovite učenike učestvovalo je 1.148 učenika iz 121 škole. Među njima su 32 škole na mađarskom jeziku. Posebno interesovanje vladalo je za predavanja o empatiji. Naš cilj je da promovišemo obrazovni proces. Prošle godine smo zajedno sa Pedagoškim zavodom Vojvodine započeli realizaciju projekta „Bezbednost na internetu – prevencija i edukacija”, čiji je cilj edukacija nastavnika i učenika o prepoznavanju, pravovremenom reagovanju i sprečavanju širenja nasilja na Internetu.

Da li su postavljeni ciljevi ostvareni?

– Sekretarijat je u periodu od 2020. do 2023. godine podržao 288 projekata na konkursima za sanaciju zgrada obrazovnih ustanova. Od 2020. do 2023. godine, Odeljenje za nacionalne manjine – nacionalne zajednice imalo je budžet od 505 miliona dinara, od čega je 48 odsto potrošilo u svrhe od interesa za mađarsku nacionalnu manjinu. Ovo je jedan veoma povoljan udeo. Mora se povećati podrška namenjene mađarskoj zajednici, to je jedan od osnovnih uslova našeg opstanka i razvoja. Konkursni okvir za razvoj manjinskih prava je 33 miliona dinara, od čega ćemo mađarskim udruženjima isplatiti 15,45 miliona dinara. U poslednjih godinu dana bilo je moguće sprovesti i podkonkurse. Ove godine konkurs je imao budžet od 25 miliona dinara, što je značajno povećanje. U periodu od 2020. do 2023. godine, sekretarijat je potrošio 36 miliona dinara na svoj konkurs za višejezičnost i upotrebu službenog jezika, od čega je 28 miliona dinara otišlo na područja gde je mađarski jezik u službenoj upotrebi.

Da li je prednost što kadar SVM-a rukovodi sekretarijatom?

– Da. To omogućava vojvođanskim Mađarima da učestvuju u donošenju važnih odluka. Donosioci odluka u zemlji ne mogu ignorisati SVM. Naše reči imaju težinu, iza naših leđa ne mogu da donose odluke koje nisu u skladu sa našim nacionalnim interesima ili koje idu direktno protiv njih. Moramo da težimo efikasnom zastupanju interesa vojvođanskih Mađara, što nije lako, jer stranke većinskog naroda često zastupaju suprotstavljene stavove, a pri donošenju odluka slede princip isključivosti. Poslednjih godina smo dokazali da smo ozbiljan igrač na političkoj sceni zemlje, pa i Vojvodine. Naš rad karakteriše svrsishodnost, istrajnost i visok stepen političkog znanja.

Koje biste ciljeve postavili za sledeći mandat?

– Započeti projekti moraju se nastaviti. Još mnogo obrazovnih i kulturnih ustanova čeka na renoviranje. Učenicima koji ovde žive potrebni su novi udžbenici i bolji uslovi za život. Moramo nastaviti težiti da korisnici investicija budu učenici, bez obzira u kom delu Vojvodine žive, trudimo se da im garantujemo iste uslove učenja. I dalje postoji potreba za proširenjem mreže obrazovnih ustanova ili postojećih domova za učenika. Naša nacionalna zajednica se ne može afirmisati bez obrazovanih intelektualaca.

 

Nyitókép: Žolt Sakalaš (Foto: Edvard Molnar)