2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

Ciljevi se ostvaruju saradnjom

Na javnoj tribini održanoj u Srbobranu rečeno je da se moramo ujediniti za opstanak

Organizacija Saveza vojvođanskih Mađara u Srboranu održala je u ponedeljak javnu tribinu na temu poljoprivrede, kojoj su prisustvovali Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a, Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, dr Viktor Molnar, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Atila Juhas, državni sekretar za poljoprivredu. Pre tribine, gosti su obišli dnevni boravak u školi „Jovan Jovanović Zmaj”, posetili jednu računovodstvenu agenciju i jednog lokalnog poljoprivrednika.

Melinda Krasuljak Kusli, dežurna učiteljica u dnevnom boravku škole, rekla je, da je do sada bila samo jedna smena, ali da će od ove školske godine 40 učenika primati u dve smene. Zajedno uče, deca svakodnevno dobijaju ručak.

Nandor Brašnjo, predsednik opštinske organizacije SVM-a je rekao, da su se mnogi preduzetnici i poljoprivrednici u Srboranu prijavili na konkurse Fondacije „Prosperitati”, a članovi mesne organizacije stranke su se trudili da im pruže podršku na svim relevantnim pokrajinskim i republičkim konkursima.

‒ Na javnim tribinama se poljoprivrednici i građani susreću sa predstavnicima Mađara, razgovara se i o pozitivnim idejama i inicijativama koje se mogu sprovesti.

Zahvaljujući odličnoj saradnji mesne organizacije stranke i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, pre 2 godine počeo je sa radom dnevni boravak u školi „Jovan Jovanović Zmaj”, a ovog septembra i u mađarskom vrtiću u delu naselja pod nazivom Tuk. Sve ovo dokazuje da se saradnjom mogu postići svi ciljevi, rekao je predsednik organizacije u Srbobranu.

U maju 2020. godine, Elvira Balaž Vegel je otvorila sopstvenu računovodstvenu agenciju, čiju je opremu i nameštaj kupila uz pomoć Fondacije „Prosperitati”, a zaposleno je i još dvoje zaposlenih.

Posetili su i poljoprivrednika Čabu Blažanjika, koji je rekao da je više puta uspešno konkurisao kod Fondacije „Prosperitati”, a inventar postojećeg gazdinstva je proširen setvospremačem, prskalicom, malim traktorom i poljoprivrednim zemljištem.

Robert Otot je na javnoj tribini rekao, da poljoprivrednici mogu da se prijave na konkurse i sa predračunom i sa fakturama, a daju subvencije za skoro 2.500 malih gazdinstava svake godine.

‒ Ove godine smo uspeli da podelimo oko 500 miliona dinara za blizu 700 poljoprivrednika za razvojne investicije u navodnjavanje. Ranije je bilo moguće konkurisati za priključne mašine samo sa fakturama na nivou ministarstva, a od pre 3 godine na nivou pokrajine se može konkurisati i sa predračunom, rekao je Robert Otot. On je istakao, da se poljoprivrednici mlađi od 40 godina smatraju posebnom kategorijom korisnika na konkursima u pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu.

Dr Viktor Molnar je rekao, da je 2016. godine fond imao 6-7 prijava, ali prošle, kao i ove godine bilo ih je već 13.

Atila Juhas je rekao, da je ovogodišnji budžet ministarstva poljoprivrede blizu 105 milijardi dinara, od čega će oko 100 milijardi dinara biti isplaćeno poljoprivrednicima. Podrška po hektaru je podignuta sa 20 hektara na 100 hektara i povećana sa 9.000 dinara na 18.000 dinara. Poljoprivrednicima će od 1. januara gorivo biti jeftinije za 50 dinara, ove godine je prepolovljen iznos naknade za odvodnjavanje, a sledeće godine biće ukinuta.

Elvira Kovač je rekla, da poljoprivredni tim redovno organizuje društvene večeri širom Vojvodine, a intenzivnije tokom predizborne kampanje.

‒ Na sastancima iznosimo naš izborni program i ideje, razgovaramo o mogućnostima i periodu koji je pred nama, a pritom tražimo od građana da ne zaborave izbore 17. decembra. I kao jedina nezavisna mađarska lista, ko, ako ne SVM, može ovde da zastupa interese Mađara. U ovakvim prilikama obilazimo po jednog preduzetnika ili poljoprivrednika koji se uspešno prijavio na neki konkurs u proteklom periodu. Razgovaraćemo o daljim mogućnostima kako da razvija svoj biznis, pre svega u cilju opstanka i prosperiteta u našoj domovini, rekla je Elvira Kovač.

Nyitókép: (Foto: Laslo Paracki)