2024. május 20., hétfő
IZBORI 2023

U rasejanju je teško bez podrške

Vršac je u ponedeljak sa delegacijom posetio dr Balint Pastor, v.d. predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, gde je obišao renoviranu svečanu salu Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor”.

– Nikada nam nije bilo toliko važno da SVM ima predstavnike na republičkom i na pokrajinskom nivou. Naš ovogodišnji slogan govori sve. Ištvan Pastor se žrtvovao za zajednicu, za vojvođanske Mađare. Borio se za mađarski narod do poslednjeg trenutka, tako da mislim da smo mu dužni barem toliko da mu pokažemo da je stranku ostavio u dobrim rukama, i da ćemo i dalje biti ovde i boriti se za opstanak. Važno je da imamo zastupljenost na što više mesta, jer tako lakše rešavamo probleme koji su pred nama, rekla je pokrajinska poslanica Ana-Marija Pinter.

Balint Pastor je tokom posete istakao, da je za SVM značajno svako naselje u Vojvodini naseljeno Mađarima.

– Važno je dokazati i pokazati da smo zajednica, koja se drži zajedno. To se dosta često može dokazati u Srbiji, jer nema godine bez izbora. U slučaju da SVM ostane van republičke ili pokrajinske vlasti, to bi se praktično pretvorilo u katastrofu, jer sve što postoji, bilo da je u pitanju podrška Mađarske, Beograda, Novog Sada ili ovog grada, postoji zahvaljujući zalaganju SVM-a, rekao je Balint Pastor.

Lajoš Lantoš, predsednik kulturnog društva, rekao je da je zahvaljujući subvencijama zgrada renovirana pre dve godine. Urađena je svečana sala i kancelarije, a vikendima tamo radi i vrtić na mađarskom jeziku. Kako je rekao, bilo bi veoma teško da opstanu u rasejanju bez podrške SVM-a.

Predstavnici stranke posetili su i lokalno preduzeće pod nazivom PROFImont Igora Getenca, koji radi od 1992. godine i sada ima 7 zaposlenih. Ova firma je na konkursu Fondacije „Prosperitati” dobila 140.000 evra bespovratnih sredstava, zahvaljujući kojima su napravili novu radionicu i kupili dizalicu.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)