2024. május 9., csütörtök

Mogućnost za svakoga

Na „Eduexpo” sajmu u Senti učenike su ohrabrivali da nastave školovanje u zemlji

Hala sportova u Senti bila je puna u sredu ujutru. Oko 700 studenata i nastavnika u pratnji došlo je na sedmi „Eduexpo”, koji su organizovali Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine i Centar za izgradnju karijere Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku Univerziteta u Novom Sadu, koji se nalazi u Subotici. Manifestaciju su posetili učenici iz ukupno 22 srednje škole, gde su mogli da se raspitaju i saznaju potrebne informacije na štandovima 14 izlagača.

Pored prezentacije univerziteta i visokih škola, zainteresovani su mogli da se upoznaju i sa programom stipendiranja nacionalnog saveta, sa učeničkim domovima, kao i sa studentskim i omladinskim organizacijama. Među izlagačima su bili fakulteti Univerziteta u Novom Sadu, visokoškolske ustanove koje zastupaju izmeštene kurseve iz Mađarske, kao i privatni fakulteti u Srbiji.

Interesovanje je bilo veliko, na „Eduexpo” sajmu je učestvovalo skoro 700 učenika (Foto: Arpad Gergelj)

Interesovanje je bilo veliko, na „Eduexpo” sajmu je učestvovalo skoro 700 učenika (Foto: Arpad Gergelj)

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su i predstavnici republičke i pokrajinske vlade, nacionalnog saveta, kao i članovi rukovodstva opštine Senta. Najpre je prisutne pozdravio Rudolf Cegledi, gradonačelnik opštine Senta, koji je u svom govoru istakao da je obrazovanje jedna od prioritetnih aktivnosti formiranja zajednice, jer služi da naši mladi ostanu u zemlji, za njihovu budućnost i za očuvanje zajednice.

– Ne zaboravimo da nam je ovde dom, ovde možemo da prenesemo naše vrednosti u budućnost i da steknemo poštovanje u našoj zajednici. Mora se graditi na procesima koji se odvijaju u porodici, jer nijedan sistem ne može da funkcioniše bez toga. Verujemo da možemo oblikovati budućnost uz visokokvalitetno obrazovanje i potencijale koji su inherentni obrazovnim procesima. Svi su nam potrebni, zaključio je gradonačelnik.

U svom govoru dr Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku, podsetio je da je Centar za razvoj karijere organizovao svoju prvu visokoškolsku izložbu u prilično skromnim okolnostima, ali su mađarski politički lideri odmah prepoznali njen značaj, što je doprinelo tome da su u kvalifikovani da ga danas održe na ovako kvalitetnom nivou.

– Ovaj događaj je bio moguć samo ako su se sve mađarske institucije udružile i zajedničkim snagama sprovele u delo. Činjenica da se svako može predstaviti na jednom mestu, i da možemo da mobilišemo tako velike mase, pokazuje snagu, perspektive i mogućnosti ovdašnje mađarske zajednice. Ovo je manifestacija borbe i nastojanja da opstanemo ovde. Nema još jedne zajednice, kao što je ova, rekao je Josip Ivanović.

Učenici su mogli da se informišu o svemu kod izlagača, koji su rado odgovarali na sva eventualna pitanja (Foto: Arpad Gergelj)

Učenici su mogli da se informišu o svemu kod izlagača, koji su rado odgovarali na sva eventualna pitanja (Foto: Arpad Gergelj)

Događaj je svojim prisustvom uveličao Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

– „Eduexpo” je odlična prilika da se svi informišu i može umnogome da olakša odluku. Ohrabrujem vas da nastavite sa učenjem u zemlji. Zato smo u septembru organizovali „Eduexpo” – i od sada će tako biti svake godine – jer odluku donosite sada sa roditeljima. Vi ste budućnost vojvođanskih Mađara i vi ćete održati ovu zajednicu. Svaki student koji uči u zemlji je ogromna vrednost, rekao je Arpad Fremond prisutnim mladima, a zatim dodao da su mere koje se preduzimaju u interesu daljeg školovanja na maternjem jeziku i dalje među prioritetima nacionalnog saveta. Pored toga, rekao je da očekuju i one koji se vrate nakon što su odlučili da studije ne nastave u svojoj zemlji, jer im mogu pomoći u programu nostrifikacije diplome. „Prilike su svuda oko nas, hajde da ih iskoristimo!”

Među učenicima su bili i oni koji su po drugi put učestvovali na sajmu, a sada su još sigurniji u svoju odluku u vezi smera koji su izabrali. Pored toga, manifestaciju su posetili i učenici trećeg razreda, koji će, po njihovom mišljenju, na ovaj način imati još više vremena da donesu odluku o daljem školovanju, jer će na vreme početi da se informišu.

Tombola nije mogla da izostane sa ovog događaja, gde su izvučene vredne nagrade među školama zahvaljujući nacionalnom savetu i kompanijama. Između ostalog, institucije su mogle da osvoje televizore, štampače, multimedijalne pakete i dalje usavršavanje.

Nyitókép: Na „Eduexpo” sajmu su se okupili učenici iz dvadeset i dve srednje škole (Foto: Arpad Gergelj)