2024. április 30., kedd

Radi se izolacija na crkvi Svete Klare u Novom Bečeju

Nedavno je u centru Novog Bečeja započeta obnova crkve Svete Klare. Tokom radova će se izvršiti spoljašnja i unutrašnja izolacija zidova, a nakon potpunog sušenja vlažnih zidova, nakon 4 ili 5 godina, može na red doći malterisanje i krečenje.

Prema rečima oca Jožefa Melara, u unutrašnjosti crkve poslednji put je veliko renoviranje vršeno 1961. godine kada je otac Ištvan Švarc skupljao sredstva u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, uz pomoć biskupske konferencije. Od tada nije bilo ozbiljnijeg renoviranja unutrašnjosti crkve, majstori su samo s vremena na vreme otklanjali tragove šalitre. Popravka spoljašnje fasade i postavljanje novih crepova na krov je završeno 2008. godine.

Nakon sadašnje izolacije, pre malterisanja i krečenja, u zidove će se ugraditi nove električne instalacije i razglas, a sa novim osvetljenjem se želi popraviti i osvetljenje crkve. Prema planovima će sveobuhvatni radovi biti gotovi tek za 7 ili 8 godina. Sadašnja obnova crkve će verovatno trajati do kraja juna, a za to vreme će se mise održavati u katoličkoj crkvi u Arači, nedeljom sa početkom u 8 i 10 časova.

Izvođač radova je somborsko preduzeće Hidro MD. Sadašnja izolacija će koštati više od dva miliona dinara, za šta će mesna zajednica Novi Bečej dati sto hiljada dinara, a i vernici su skupili donaciju za obnovu crkve.