2024. április 30., kedd

Osam godina uspešne saradnje

Viktor Orban i Ištvan Pastor su u Budimpešti razgovarali o novim mogućnostima za raspisivanje konkursa, kao i o pitanjima vezanim za izbore

U petak se u Budimpešti sastala mađarska i srpska vlada, gde se iščekivalo potpisivanje nekoliko novih sporazuma. Mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor razgovarali su o pitanjima vezanim za vojvođanske Mađare kao i o parlamentarnim izborima u Mađarskoj.

Nakon sastanka, za naš list je Pastor rekao da je treći sastanak održan od strane obe vlade te zato moramo svi biti zadovoljni. Dobro je što su sastanci kontinuirani, i što dogovori, odluke i diskusije nisu samo protokolarne prirode. Ove odluke utiču na životne probleme, gde građani obe zemlje vide korist pa su zato dogovori veoma važni – rekao je Pastor.

- Mađarska će snažno podržati pristupanje Srbije i čitavog zapadnog Balkana Evropskoj Uniji. Strategija proširenja EU, koja se sada predstavlja, je aktuelno pitanje. Odnos između dve zemlje se kreće u pravom smeru, što je premijer i naglasio, a i sam smatram da je tako. Odnosi su jasni, a otvorena pitanja nisu problematična.

Lider SVM-a je rekao da je razgovarao sa premijerom Mađarske o programima nacionalne politike i podrške mađarske zajednice u Vojvodini, uključujući i realizaciju programa privrednog razvoja.

- Tačno je dve godine otkako su se prvi konkursi pojavili, u četiri kruga konkursa bilo je ukupno 21 konkurs, velika većina je dobila konačnu procenu – rekao je Pastor.

Rezultati su zadovoljavajući, ne samo što se tiče nas, već što se tiče i premijera, u to sam se uverio – tvrdi predsednik SVM-a.

Ove godine, u poslednjoj godini trogodišnjeg razvojnog ciklusa, se očekuju novi konkursi, o čemu smo razgovarali na sastanku u Budimpešti.

- Uskoro će se pojaviti konkurs za podnošenje predloga a podršku integratorima dobavljača koji privlače mala i srednja preduzeća, gde može biti više hiljada zainteresovanjih ljudi. Želeli bismo da nastavimo sa konkursima za kupovinu kuća, jer verujemo da postoji velika potražnja za njima. Kako je Vlada Srbije prošle godine usvojila uredbu o malim gazdinstvima, želeli bismo da objavimo tender koji će ohrabriti maloprodajne objekte da prodaju lokalne proizvode. Premijer je podržao ove planove i konkurse – rekao je predsednik SVM-a.

 Razgovarali su i o drugim aktuelnim temama, kao što su projekti medijske kuće u Subotici, manastir u Zrenjaninu, crkva Sv.Tereze u Subotici, izgradnja zgrade za obuku nastavnika. Moguće je uspešno investirati i blagovremeno osigurati resurse.

- Želimo da nastavimo da radimo zajedno, razmišljamo i planiramo zajedno, pokušavajući da ovu zajednicu održimo u najboljem mogućem stanju i zadržimo je uprkos svim poteškoćama – rekao je Pastor.

Takođe, reči je bilo o perspektivama parlamentarnih izbora u Mađarskoj, a Pastor je rekao da je njegova stranka učinila sve kako bi omogućila većem broju ljudi da se registruju i žive u Vojvodini sa pravom glasa. Istakao je da nema dileme koga treba podržati na izborima. Podrška Fidesz-KDNP garantuje nastavak saradnje  koja je u proteklih osam godina uspešno realizovana, rekao je za naš list Ištvan Pastor.